Van kantoor naar wonen voor vluchtelingen uit Oekraïne

14 May 2022, 08:22 uur
Lokaal
mainImage

Wat komt er allemaal bij kijken als je een kantoorpand binnen drie maanden om moet bouwen voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? Dat vertellen John, Frank en Donny, medewerkers van de gemeente, die hier toen de vraag kwam meteen mee aan de slag zijn gegaan. Dit gebeurde in het pand van 'Overgoo'. 

“Laten we beginnen met dat de reden waarom we hier mee bezig zijn, heel bijzonder is,” zegt John, bouwkundig adviseur bij de gemeente. “Dat je je eigen land moet ontvluchten en geen idee hebt waar en hoe je terecht komt, dat zou niemand moeten meemaken. Dat motiveert mij om keihard aan het werk te gaan. Een heel kantoorpand ombouwen, onder tijdsdruk, dat is een enorme uitdaging, het is meer dan alleen maar even een bedje neerzetten en een gordijntje ophangen. We moeten sneller gaan dan eigenlijk kan. Gelukkig kunnen we samenwerken met aannemers en onderhoudspartijen waar we al contracten mee hebben als gemeente.”

Frank vult aan: “Er komt ontzettend veel bij kijken. Wat voor kamers ga je maken? Éénpersoons kamers of woonunits voor families?? Waar kunnen we douches, toiletten, wasruimtes en keukens aanleggen? Met welke veiligheidseisen op het gebied van gezondheid, hygiëne en brandveiligheid moeten we rekening houden? Ik werk sinds 1 maart 2022 bij de gemeente als adviseur onderwijshuisvesting en ben meteen dit project ingevlogen. Mijn jarenlange ervaring als architect komt goed van pas. Daarnaast is het ontzettend leuk om in zo een gemotiveerd team samen te werken en deze klus te klaren.”

Donny, die zich normaal gesproken bezighoudt met sportaccommodaties, werd ingevlogen om een eerste scan te doen van de (kantoor)panden die werden aangeboden. “Het is ontzettend mooi om te zien hoeveel mensen en eigenaren van panden bereid zijn om te helpen en hun locatie aanbieden. We hebben alle locaties beoordeeld en hebben gekozen voor Vlietweg 16-17 op bedrijventerrein Overgoo. Niet omdat de andere locaties niet geschikt zijn, maar omdat we hier een grote groep mensen kunnen huisvesten en het snel klaar te maken is. Dan kunnen we ook centraal voorzieningen regelen. Dat is lastiger als je een heleboel kleine locaties verspreid over de hele gemeente hebt. Nu ben ik bezig met het kijken naar wat voor mensen er op de locatie nodig zijn, zoals een huismeester, schoonmaker en een locatiecoördinator die zaken kan regelen als de mensen er wonen.

Dit is een heel nieuw werkgebied voor ons allemaal, uitdagend en gaaf om te doen

Er zit heel veel diversiteit en expertise bij de gemeente. Ik ben er trots op dat we dit als gemeente mogen en kunnen doen! “


Door: Gemeente Leidschendam-Voorburg