“Uitblijven reactie gemeente Huis van de Stad respectloos” 

25 May 2021, 16:53 uur
Lokaal
mainImage

De oud-Onafhankelijk Rijswijk raadsleden Wim (J.) Dijkhuizen en Dick Jense hebben zich recent tot het college van burgemeester en wethouders gewend met het verzoek om een reactie op een eerder door hun verzonden brandbrief. Op deze, in november van het vorige jaar aan B&W van Rijswijk geschreven brief, hebben Dijkhuizen en Jense alleen maar via de media een reactie gekregen. Een reactie waarin het tweetal werd beschuldigd van smaad, het verspreiden van fakenews en van Trumpiaanse praktijken. Voor Dijkhuizen en Jense aanleiding om eind januari van dit jaar hun bevindingen op papier te zetten en begin februari aan het college aan te bieden. “Niet uit rancune”, aldus Dijkhuizen, “maar om de bevolking van Rijswijk duidelijk te maken dat de gemeente grote risico’s neemt, zowel financieel, als met asbest”

Het duo verwachtte een officiële reactie, maar die is tot op heden uitgebleven. Reden genoeg om naar de wijk Hoekpolder te trekken om beide heren te vragen naar de stand van zaken. Dijkhuizen: “Als negeren de nieuwe trend wordt waarop kritische burgers door het college wordt behandeld, dan vinden wij dit getuigen van een respectloos en bedenkelijk niveau”.

Kritiek
Dijkhuizen en Jense, beiden oud-wethouders van de gemeente Rijswijk, zeggen te begrijpen dat het college het vervelend vindt om kritiek op het beleid te krijgen, maar dat het nog vervelender is als er helemaal niet gereageerd wordt op kritische burgers, zoals zij zichzelf zien. “Als die kritiek betrekking heeft op het Huis van de Stad, dan is het door de gemeente niet reageren op kritische vragen inmiddels structureel. Sla er de notulen van het Forum Stad en het Forum Raad van april en mei 2017 maar op na. Op kritische vragen van toenmalige raadsleden van Onafhankelijk Rijswijk werd door geen enkel collegelid aandacht aan besteed en natuurlijk ook niet op gereageerd. Dit gebeurde evenmin op kritische vragen van ons huidige raadslid Romy de  Man, tijdens latere besprekingen van dit raadsvoorstel.”

Uitgangspunten
Dijkhuizen: “Al was er sprake van honderd miljoen, benodigd voor het raadsvoorstel Huis van de Stad, dan blijft het aan de raad om daar ja of nee tegen te zeggen. Daar zit dus ook niet ons ongenoegen. Maar er moet natuurlijk ten allen tijde sprake te zijn van een raadsvoorstel dat elke toets van kritiek kan doorstaan en waarin alle zaken op juiste wijze worden vermeld en verwerkt. Met ons eerdere schrijven aan het college van februari, hebben wij aangetoond dat dit laatste geenszins het geval is. Zeker een achttal uitgangspunten, waarop het raadsvoorstel is gebaseerd, zijn onjuist en volstrekt discutabel. Deze uitgangspunten zijn door mij en door Jense financieel vertaald op dezelfde wijze die door het college gehanteerd is in het raadsvoorstel van mei 2017. Het uiteindelijke resultaat is verbluffend! De conclusie van dat raadsvoorstel is dat verhuizen naar het Huis van de Stad, volgens het door ons toegepaste rekenmodel, over een periode van vijf en twintig jaar, circa E 9.000.000,- voordeliger is dan continuering van de bestaande huisvesting in Hoogvoorde. Onze berekeningen laten zien dat continuering van de bestaande huisvestingssituatie en die van de meeverhuizende Trias, bibliotheek en Stichting Welzijn Rijswijk ten opzichte van het raadsvoorstel, een voordelig resultaat van E 10.000.000 oplevert. Een verschil van ruim E 19.000.000 ten opzichte van het raadsvoorstel!

De twee oud OR-raadsleden hebben zich middels een schrijven wederom tot college en raad gemeld, in de hoop ditmaal wel een reactie te mogen ontvangen. Tot op heden zonder resultaat.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat het college zich beraadt op een reactie op de brief. Tot die tijd geeft de gemeente geen reactie.

Door: Peter Petit