Sam Schwencke (GroenLinks) stopt als raadslid in Rijswijk

26 May 2023, 08:17 uur
Lokaal
mainImage
Op een archieffoto van een raadsvergadering de raadsleden van GroenLinks achter de tafel.

Sam Schwencke draagt haar zetel over aan Lichelle de Bruijn  

“Ik wil continu overal impact maken om te helpen het klimaatprobleem op te lossen", aldus Schwencke in een persbericht van GroenLinks.  "Daarom ben ik de lokale politiek in gegaan. De structuur van de Raad, waarin je steeds zoekt naar compromissen, is voor mij niet de geschikte vorm gebleken. Dat past niet bij mijn gevoel van urgentie, van crisis besef. Ik heb het geduld daar niet voor; mijn handen jeuken, ik wil graag meer doen."  

"Het is heel belangrijk dat er snel en daadkrachtig werk wordt gemaakt van de klimaatcrisis in elke gemeenteraad, en ik ben heel blij dat GroenLinks dat werk doet. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat GroenLinks daar recht aan zal doen. Ik ga verder met impact zoeken in werkvormen die mij beter liggen.”

Dat het besluit van Sam Schwencke om te stoppen, zou komen door de ophef na haar arrestatie bij een klimaatdemonstratie afgelopen februari wijst ze meteen af. “Voor februari voelde ik al dat ik in de Raad niet zou vinden wat ik zocht. De ophef om mijn arrestatie kwam voor mij als een verrassing, omdat breed bekend is dat ik actief ben bij Extinction Rebellion en daar voorheen geen aandacht voor was. Maar toen het toch ter discussie werd gesteld wilde ik niet meteen opstappen; het zou de indruk wekken dat ik af zou treden in een schandaal. Daarbij wilde ik nog een motie in stemming brengen over het uitroepen van de Klimaatnoodtoestand in Rijswijk. Die motie hebben we teruggetrokken en zullen we opnieuw in stemming brengen. Ik kies nu dit moment. Ik wil verder.”

Fractievoorzitter Maarten van ’t Eind vindt het jammer maar begrijpt de keuze wel: “Onze fractie vindt het heel erg jammer dat Sam ervoor kiest op te stappen. Wij hebben veel waardering voor haar inzet voor het klimaat. Zij vervulde daarin ook een belangrijke rol binnen de fractie. We gaan haar missen. Natuurlijk zijn we tegelijkertijd ook heel erg blij met de komst van Lichelle. Onze fractie zal zich binnen de gemeenteraad blijven inzetten voor een duurzame toekomst en een rechtvaardig klimaatbeleid voor alle inwoners van Rijswijk”.