Rondje Rijswijk komt er aan

11 June 2024, 12:19 uur
Lokaal
mainImage

Op zondag 23 juni organiseert Natuurlijk Delfland van 14 – 16 uur de Groene Strandwa(l)ndeling.

Het startpunt is bij het Museum Rijswijk, het vroegere woonhuis van Hendrik Tollens. De wandeling is gratis en duurt ongeveer twee uur. Na afloop is er gelegenheid om, op eigen rekening, in het Museumcafé of in de Museumtuin iets te drinken. Er is plaats voor 30 deelnemers. Meld je dus snel aan via [email protected]

Daarna ontvang je een bevestiging.

De wandeling wordt begeleid door Ruud Poortier (Neerlandicus en historicus) en Geert van Poelgeest (Natuurlijk Delfland), zij wandelen op deze zondagmiddag over de oude strandwal door het groen. Langs mooie oude panden waaraan je de geschiedenis kunt aflezen. Op zoek naar elementen in de natuur die nog getuigen van vroeger. En in het gezelschap van oude dichters en hun teksten.

Rondje Rijswijk

Deze Groene Strandwa(l)ndeling is geïnspireerd op de app die de Historische Vereniging Rijswijk heeft laten ontwikkelen. We combineren een deel van de fietsroute langs de Rijswijkse Strandwal met de wandeling langs de monumenten van Oud-Rijswijk. Op zoek naar de landschapsverhalen van weleer lopen we onder meer van het Museum naar het landgoed Den Burch aan het Julialaantje, om het Hertenkamp heen tot aan de Naald in het Rijswijkse Bos en keren dan via de Bonifatiuskerk en het graf van Tollens (bij de Oude Kerk) weer terug naar het Museum. Onderweg trakteert Ruud Poortier ons op teksten en verhalen die de oude dichters Tollens en Penning over het Rijswijk van weleer schreven. Geert van Poelgeest heeft zich verdiept in de geschiedenis van het landschap. Welke elementen in de natuur getuigen nog van vroeger? 

 

Kijk door je oogharen en laat je leiden door de verhalen van weleer die oude huizen, oude wateren, het oude groen nog steeds vertellen.

 

Afgelopen jaren vonden zogeheten Tollenswandelingen plaats, in de zomer van 2022 en het najaar van 2023. Routes leidden langs paden zoals de negentiende-eeuwse dichter ze gelopen had kunnen hebben. Tientallen belangstellende wandelaars liepen mee. Hun enthousiaste reacties waren de aanleiding om opnieuw een historische groene wandeling te organiseren. Dit keer met een wat andere invulling.

 

Kun je niet meedoen of is het maximum aantal deelnemers al bereikt? Download de app Rondje Rijswijk en trek er zelf op uit. Te voet of op de fiets. Of allebei. Er zijn overigens ook leuke routes uitgezet voor jongeren (tip voor de zomervakantie!)