Nico van Geresteijn, voorzitter en penningmeester van de bewonersorganisatie Muziekbuurt, overhandigde donderdag het jaarverslag 2020 van zijn vereniging aan wethouders Johanna Besteman, wijkambassadeur, en Björn Lugthart, belast met het openbaar vervoer. De bewonersorganisatie krijgt jaarlijks 4000 euro subsidie, één euro per wijkbewoner, en met het uitbrengen en overhandigen van het jaarverslag wil het bestuur verantwoording afleggen over besteding van de gelden en tevens een doorkijkje geven in de door hen georganiseerde activiteiten.
De Muziekbuurt staat bekend als één van de mindere wijken in Rijswijk, met de Tubasingel als meest in het oog springende problematische straat. Er is in de buurt sprake van scheld- en vechtpartijen op school, zo laat wijkregisseur Dennis Bodano in het verslag van de algemene ledenvergadering weten. Veel Muziekbuurtbewoners maken gebruik van sociale voorzieningen.
Van Geresteijn tijdens de presentatie op het stadhuis: “Onze wijk is erbij gebaat om meer aandacht te krijgen. Wij hebben het over een sociaal arme wijk met veel achterstand vanwege de bezuinigingen die de laatste jaren op veel zaken zijn doorgevoerd. De winkels op het Waldhoornplein die vroeger een bijdrage leverden aan de sociale cohesie binnen de buurt, zijn bijna allemaal verdwenen waardoor de buurtbewoners nu afhankelijk zijn van winkelcentrum In de Bogaard”.
Buslijn
Toch valt er ook wel wat positiefs te melden over coronajaar 2020. Dat was het jaar, waarin, na bijna twee jaar strijd, de bus weer terug kwam in de wijk. Dankzij de komst van buslijn 51 (vanaf komend september lijn 61) van vervoersmaatschappij EBS kunnen de wijkbewoners weer naar dokter, ziekenhuis en apotheek en kunnen ze ook weer zelfstandig boodschappen doen. En 2020 was ook het jaar dat in de wijk een buurtpreventieteam aan de slag ging. Teleurstellend was dan weer dat vele geplande evenementen vanwege de Covid-19 crisis geen doorgang konden vinden. Van Geresteijn tegen de wethouders: “Toch zal het jullie verbazen wat wij het afgelopen jaar ondanks de beperkingen wel hebben kunnen doen”.
Buurthuis
De bewonersorganisatie heeft de hoop gevestigd op een eigen onderkomen. Het kantoor van Rijswijk Wonen aan de Admiraal Helfrichsingel, aan de rand van de Muziekbuurt, staat momenteel leeg. Volgens Van Geresteijn ligt er een aanbod van de woningbouwvereniging om tijdelijk, voordat met de geplande nieuwbouw op die locatie wordt begonnen, gebruik te maken van het gebouw voor het opbouwen van sociale contacten met een kopje koffie en het houden van vergaderingen en andere bijeenkomsten.
De twee wethouders en de wijkregisseur hebben inmiddels toegezegd met Van Geresteijn binnenkort door de wijk te gaan wandelen zodat zij een goed beeld kunnen krijgen wat er nu werkelijk in de Muziekbuurt aan de hand is.
Door Peter Petit
Foto: Gemeente Rijswijk