Rijswijks Dagblad | Rijswijkse docent geschiedenis schrijft historische roman
mainImage

Rijswijkse docent geschiedenis schrijft historische roman

Janine Brandsen
7 april 2021, 07:34 uur
Lokaal

Janine Brandsen is sinds 2009 docent geschiedenis bij het Stanislascollege Dalton Delft en mag zich vanaf nu ook auteur noemen. Op zaterdag 24 april verschijnt haar debuut bij uitgeverij Godijn Publishing, een historische roman getiteld Val uit de tijd.

Val uit de tijd speelt in hertogdom Brabant in de late middeleeuwen. Wanneer Helena’s vader overlijdt, blijft zij als enige erfgename, ongehuwd achter. Haar vaders lakenhandel zelfstandig voortzetten blijkt geen optie. Het koopliedengilde eist een man aan het hoofd van de firma. Trouwen is de eenvoudigste uitweg om het bedrijf te behouden, maar Helena zweert alleen uit liefde te trouwen, niet wanneer het wie dan ook goed uitkomt. Bij haar pogingen haar ambities toch te verwezenlijken, zonder daarbij in een verstandshuwelijk terecht te komen, maakt Helena machtige vijanden die voor niets terugdeinzen om te krijgen wat zij willen. Helena’s dromen en verlangens lijken simpelweg niet bij haar tijd te passen. Een verhaal over identiteit en eigen keuzes maken in een middeleeuwse wereld.

Geschiedenis of Nederlands
‘Van jongs af aan wist ik het al, ik word juf,’ zegt de Rijswijkse Janine. Dat zij nu geschiedenis doceert, was geen uitgemaakte zaak. Naast een liefde voor historie zijn lezen en schrijven ook grote passies. Uiteindelijk kiest ze voor de lerarenopleiding geschiedenis, maar wel met Nederlands als bijvak. Het blijkt een juiste keus.

Nominatie
Zij werd in 2019 genomineerd voor Geschiedenisleraar van het jaar, een jaarlijkse prijs uitgereikt door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Haar leerlingen droegen haar voor, een enorme eer vindt ze. ‘Dagelijks ben ik met jongeren bezig met historisch besef, inlevingsvermogen en zingeving, zodat zij met kennis van de historie, de huidige wereld beter kunnen interpreteren. Wanneer leerlingen door middel van een voordracht voor een prijs aangeven dat zij dit waarderen en zelfs interessant vinden, is dat een kroon op mijn werk,’ aldus Brandsen.

Historische roman
Het schrijven is voor Janine een uit de hand gelopen hobby. Ze schreef eerst korte stukjes. Alinea’s werden hoofdstukken. Zij besloot het serieuzer aan te pakken en deed mee aan een schrijfweekend van bestsellerauteur Marelle Boersma. ‘Dat was een gouden greep. Zo veel inspiratie, en theorielessen die ik gelijk in de praktijk kon brengen. De weken erna vlogen de pagina’s aan mijn verhaal.’ Al tijdens het weekend besluit Brandsen zich te wagen aan een boek schrijven en met haar achtergrond kon het niets anders dan een historische roman worden.

Val uit de tijd is als paperback en E-book verkrijgbaar en vanaf nu te reserveren bij alle (online) boekhandels of via uitgeverij Godijn Publishing https://www.godijnpublishing.nl/galerij-en-webshop/geen-categorie/val-uit-de-tijd/ Kijk voor meer informatie over de auteur en haar werk op de website van Janine Brandsen: www.janinebrandsen.nl