Rijswijkse Conny Kraaijeveld krijgt Utrecht aan de wandel

23 April 2021, 16:50 uur
Lokaal
mainImage
Conny Kraaijeveld

Conny Kraaijeveld (56) werd geboren in Den Haag, maar groeide op in Rijswijk. Na bij onder meer bij Radio West te hebben gewerkt, verruilde Kraaijeveld Rijswijk eind jaren negentig voor Utrecht, waar ze voor de lokale omroep Radio M Utrecht een populair lunchprogramma presenteert. Na een oproep aan haar luisteraars om in coronatijd gezellig, digitaal, met elkaar te gaan wandelen, stroomde haar mailbox vol. Op verzoek van de redactie van het Rijswijks Dagblad vertrouwde Kraaijeveld haar herinneringen aan Rijswijk aan het papier toe.

“Ik ben op 3 maart 1965 geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Den Haag en ik ben opgegroeid in de Stadhoudersstraat in Oud Rijswijk. Een gezellig straatje met een slager, groenteboer, kruidenier, dierenwinkel en de patatzaak van Freek op de hoek van de Tulpstraat,  waar je voor één gulden een flinke zak patat kreeg.

In de Stadhoudersstraat heb ik uiteindelijk in drie verschillende huizen gewoond. Het begon op nummer 34, schuin boven Drukkerij HES, de drukkerij van mijn ouders. Het was een fijn huis met een enorm zeeaquarium van muur tot muur.  Soms moest het aquarium bijgevuld worden. Mijn vader deed dat met een tuinslang maar dat liep nogal eens mis. Doordat er een klant in de drukkerij kwam vergat hij de slang uit te zetten. De benedenbuurvrouw riep dan naar boven of het kwaad kon als er water uit haar spotjes kwam.

Mijn kleuterschooltijd bracht ik door in een mooi wit pand aan de Laan Hofrust waar ik vaak door mijn moeder of één van mijn drie broers naartoe werd gebracht. De lagere school was de Prins Mauritsschool op de hoek van de Kerklaan en de Lindelaan waar mijn broers ook op zaten.

Markt
Ik heb in Rijswijk een fijne jeugd gehad. Ik herinner mij de gezellige markt op zaterdag. Op mijn verjaardag, vaak rond Pasen, ging ik met mijn moeder traditiegetrouw bloemen halen bij Demoet & v.d. Salm en ik kreeg een chocolade paashaas van de Jamin in de Herenstraat. Ik liep op het muurtje van de Oude Kerk in de Tollensstraat aan de hand van mijn moeder terug. Langs Slagerij Scholtes, daar was het altijd druk. Des te gênanter was het als de slager die wist dat ik een drukkersdochter was door de zaak gilde: "Drukkertje, wil jij een plakje worst?"



                                                                                             "De drukkerij van mijn ouders"

Toen mijn moeder in de jaren ‘80 ziek werd ben ik met mijn ouders verhuisd naar een aangepaste benedenwoning in de Doelenstraat. Dat was geen fijn huis. Te nieuw en te saai. Misschien associeer ik het teveel met mijn moeder die ziek was. Mijn jongste broer bleef in ons oude huis in de Stadhoudersstraat 34 wonen. Toen mijn vader vertelde dat er een huis pal tegenover de drukkerij vrijkwam zei ik zonder nadenken: ‘Doen!’ Nadat er flink geklust was ben ik daar samen met mijn ouders gaan wonen op nummer 23. Het was een gezellig oud huis waar ik op mijn slaapkamer veel muziek heb gemaakt. In 1987 werd ik toetsenist in de Haagse Band Eye to Eye. Elke zondagavond was het repeteren in Don Bosco in Rijswijk. Rond die tijd ging ik op mezelf wonen in een portiekwoning in de Dr. Wibautlaan, vlakbij winkelcentrum de Boogaard.

Radio West
Ik verruilde mijn baan bij Siemens in Voorburg voor een veel leukere baan bij Radio West op de van Vredenburchweg. We waren met ons bandje te gast bij het radiostation en daar werd ik gegrepen door het radiovirus. Ik heb net zo lang gesolliciteerd totdat ze dachten: laten we haar in hemelsnaam maar aannemen. Eerst werkte ik op de honorariumadministratie en later mocht ik zelf programma's presenteren. Bij mijn eerste werkdag kwam ik erachter dat het geen 40-urige werkweek betrof maar een 20-urige. Dat was even spannend of ik de huur nog kon betalen maar al snel werkte ik er fulltime. Ik heb er 12 jaar met veel plezier gewerkt.

Park Hofrust
Mijn eerste eigen koophuis stond wederom in de Stadhoudersstraat. Ik verliet nieuw Rijswijk weer voor het oude centrum. Het was een charmant huis op nummer 42, met aan de achterkant uitzicht op Park Hofrust. Mijn broers en neven hebben hier heel wat af geklust. Toen mijn moeder overleed in 1988 heeft mijn oudste broer zijn baan opgezegd bij het CBS om samen met mijn vader de drukkerij te runnen.

Bij Radio West ontmoette ik in 1998 mijn toenmalige vrouw. Ik was wel toe aan wat verandering en we verhuisden naar Utrecht. In 2000 ging ik aan de slag als cultuurverslaggever bij Radio M Utrecht, toen nog gezeteld in de mooie bossen van Zeist. In 2003 ging Radio M samen met RTV Utrecht en sindsdien zitten we in een gezamenlijk pand in Utrecht waar ik het radioprogramma “Aan Tafel!” presenteer. Een gezellig lunchprogramma met iedere dag weer interessante gasten.

Twee maanden geleden heb ik onze luisteraars opgeroepen om gezellig digitaal mee te wandelen met de Ommetje app van de Hersenstichting. Ik had hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder al eerder in de uitzending. Hij verleent zijn medewerking aan deze app. Na mijn eerste oproep op de radio stroomde mijn mailbox vol. Inmiddels wandelen er al 230 mensen mee. Als de lockdown voorbij is, lijkt het mij heel leuk om met al die mensen in het echt te gaan wandelen. Dat zenden we dan live uit. Gewoon all the way, met koek en zopie onderweg, mooie verhalen verzamelen van wandelaars en wandelplaatjes draaien zoals de Wandelclub van Jasperina de Jong,  I'm walking van Fats Domino enz.

Helaas kom ik niet meer zoveel in Rijswijk. Alleen als ik naar mijn broer en schoonzus ga. De drukkerij is inmiddels verkocht en het zijn twee mooie benedenwoningen geworden. Ik heb fijne herinneringen aan Rijswijk, vooral aan het oude centrum. De gezellige Herenstraat, met elke zaterdagochtend de markt waar we een lekkerbekje aten, de orgelman die je ’s morgens uit je slaap haalde en Park Hofrust waar ik als kind veel speelde. In mijn herinneringen was dat park megagroot. In Utrecht wonen is heerlijk. Het is een fijne, levendige grote én kleine stad. Maar Rijswijk zit zeker ook nog in mijn hart.