De gemeenteambtenaren in gebouw Hoogvoorde (stadhuis) krijgen in de loop van dit jaar onderricht in begrijpelijker schrijven. Verantwoordelijke wethouder Björn Lugthart (onder andere Dienstverlening) zegde tijdens een bijeenkomst Samenleving van de gemeenteraad aan de raadsleden Van Nunen (PvdA) en Karremans (Wij) toe dat alle gemeentelijke correspondentie, zoals brieven, maar ook formulieren, binnenkort tegen het licht zullen worden gehouden om ze op begrijpelijkheid voor de burger te testen. De gemeente hoopt met het duidelijker schrijven van de formulieren, de Rijswijkse bevolking meer bij het beleid te betrekken dan nu nog het geval is. Deze formulieren blinken nu uit in, voor niet alle inwoners begrijpelijke, ambtenarentaal en wollig taalgebruik. Met het begrijpelijker schrijven hoopt de gemeente dat straks zelfs een leek een ingewikkeld onderwerp als de gemeentelijke financiën zal kunnen begrijpen.
Uit een onderzoek van 2020 kwam als uitkomst dat veel (gemeente)ambtenaren totaal geen zin hebben om brieven en andere teksten begrijpelijk te maken, omdat ze bang zijn minder serieus te worden genomen als ze simpeler schrijven.
Uit de woorden van Lugthart mag de conclusie worden getrokken dat binnen de Rijswijkse ambtelijke organisatie geen kandidaat is die in aanmerking komt voor de titel ‘de duidelijkst schrijvende ambtenaar’. Die werkt op het stadhuis van de gemeente Etten-Leur en luistert naar de naam Henk Buesink. Hij won vorig jaar de titel van ‘duidelijkst schrijvende ambtenaar 2019’. De prijs die de Brabantse gemeenteambtenaar won is onderdeel van de campagne Direkt Duidelijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Staatssecretaris Raymond Knops wil hiermee bevorderen dat de overheid duidelijk communiceert. Op de website gemeente.nu had de winnaar nog een schrijftip waar de ambtenaren in Rijswijk hun voordeel uit kunnen halen. “Vermijd lulkoekwoorden, dikdoenerij, schrijf nu gewoon op waar het over gaat, doe maar gewoon en zeg wat je bedoelt”.
Redactie: Peter Petit