Delfland blijft werken aan een veilige en duurzame waterhuishouding De opgaven van het Hoogheemraadschap van Delfland nemen toe. Zelfs in de meest optimistische scenario’s voorspelt het KNMI een verdere klimaatverandering. Dit leidt tot een stijgende zeespiegel, hogere temperaturen, drogere zomers en nattere winters. Om het gebied veilig te houden en water zo goed mogelijk te reguleren, moet Delfland steeds meer werk verzetten. Daarnaast zuivert Delfland afvalwater en draagt bij aan een gezonde en leefbare omgeving. Dit doen wij zo duurzaam en circulair mogelijk, samen met overheden, inwoners, ondernemers en natuurbeheerders.
Concreet beleid en stabiele tarieven Om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zet Delfland de beleidsplannen om in concrete actie. Tegelijkertijd blijven we financieel verantwoord handelen
Verlaging zuiveringsheffing: 6 miljoen euro terug naar belastingbetalers
Marc Weterings (fractie BBB Delfland, Rijswijk) benadrukt het belang van financieel verantwoord bestuur: "Ik ben er trots op dat het ons is gelukt onze ambities uit het coalitieakkoord waar te maken en een begroting neer te leggen waarbij we inwoners en ondernemers nauwelijks zwaarder belasten. We varen scherp aan de wind, maar doen wat we moeten doen. We zijn dan ook blij dat er het komende jaar 6 miljoen euro wordt teruggegeven aan de belastingbetalers door een lagere zuiveringsheffing vast te stellen."
Investeringen in waterbeheer De watersysteemheffing blijft een cruciale inkomstenbron voor het onderhoud van duinen, dijken en kades. Hiermee zorgen we ervoor dat ons land beschermd blijft tegen overstromingen en dat er een optimale waterbalans in het gebied is. Dit voorkomt wateroverlast bij hevige regenval en droogte bij lange periodes zonder neerslag. Ook investeren we in het behoud van een goede waterkwaliteit.
Daarnaast financieren we met de zuiveringsheffing het zuiveren van afvalwater uit woningen en bedrijven. Dagelijks verwerken wij circa 136 liter afvalwater per persoon, afkomstig uit toiletten, gootstenen en douches. Dit water wordt via de riolering naar onze zuiveringsinstallaties geleid, waar het op een milieuvriendelijke manier wordt schoongemaakt en teruggebracht in het oppervlaktewater.
Met deze maatregelen blijven we bouwen aan een klimaatbestendig en duurzaam Delfland, waarin veiligheid, leefbaarheid en verantwoord financieel beleid hand in hand gaan.