Rijswijk overweegt alliantie tegen ouderenmishandeling

10 April 2021, 14:25 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad
75% mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Het Rijswijks college is bereid om te onderzoeken of er een behoefte is om een lokale alliantie in Rijswijk te vormen om ouderen te beschermen tegen financiële mishandeling, een vorm van ouderenmishandeling. Dat is het antwoord dat het College geeft op schriftelijke vragen van het CDA. Ook meldt het College dat dit gebeurt indien er voldoende partijen zich hiervoor willen inzetten en of er voldoende middelen hiervoor beschikbaar zijn. Het college zal hierover in september 2021 de raad informeren.

Het CDA Rijswijk meldde eerder nog dat kwetsbare ouderen nog te makkelijk slachtoffer worden van financiële mishandeling. “Financieel ouderenmisbruik is de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling in Nederland. Het gaat dan om het misbruik van een pinpas of een volmacht, of een plotselinge testamentwijziging waarbij een misbruikpleger recht krijgt op de erfenis. De overheid gaat uit van minimaal 30.000 gevallen van financieel misbruik van ouderen per jaar. Maar volgens deskundigen ligt dit aantal veel hoger. Omdat ouderen bang zijn, zich schamen of afhankelijk zijn van de misbruikpleger, melden ze het niet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moesten er door gemeenten lokale allianties gevormd worden om ouderen te beschermen. Deze zouden zich vanaf 2015 als een 'olievlek' over de 352 Nederlandse gemeenten verspreiden. In negen gemeentes in onze regio zijn deze allianties succesvol gevormd. Rijswijk wordt niet genoemd in het rijtje van gemeenten waar een alliantie met succes gevormd is.”

Het college:”Mensen uit de directe omgeving van de ouderen en eventuele professionals die met ouderen te maken hebben, een belangrijke rol. In welke mate zij ouderenmishandeling signaleren en hoe zij hiermee vervolgens omgaan. Daarom is er de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken om ouderenmishandeling zo snel mogelijk te herkennen (vroegsignalering) en erkennen (advies vragen en melden bij Veilig Thuis). Er zijn diverse bijeenkomsten geweest van het Regionaal Kennisplatform Ouderenmishandeling, onder leiding van de GGD Haaglanden, waar de vormen en signalen van ouderenmishandeling aan de orde zijn geweest. Kennisdeling, deskundigheidsbevordering en ervaringen delen staan centraal bij de bijeenkomsten van dit kennisplatform. Ook professionals uit Rijswijk hebben hieraan deelgenomen. Daarnaast zijn er aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld opgeleid om het onderwerp binnen de organisatie op de agenda te houden. Tevens hebben alle zorg-, en welzijnsprofessionals te maken met de wet meldcode.”

Er zijn alleen landelijke cijfers voor wat betreft ouderenmishandeling. Uit cijfers van het jaar 2018 blijkt dat jaarlijks naar schatting 170.000 ouderen slachtoffer zijn van ouderenmishandeling.