Met een belasting van 205 euro per inwoner per jaar staat Rijswijk in de landelijke top-3 van te betalen reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. Slechts op ‘de eilanden’ betalen de inwoners meer voor deze belasting, 412 euro op Schiermonnikoog en 327 euro op Ameland. Opmerkelijk is ook het lage bedrag dat een inwoner van een grote stad als Nijmegen op jaarbasis aan deze belasting op moet hoesten, 19 euro.
In het afgelopen Forum in de Rijswijkse gemeenteraad waarin werd gediscussieerd over het binnenkort aflopende contract van afvalverwerkingsbedrijf Avalex met bedrijven waar het haar afval laat verwerken, kwamen uiteraard ook de tarieven ter sprake. Wethouder Björn Lugthart, die de afwezige portefeuillehouder Jeffrey Keus verving, kon niet garanderen dat, bij eventuele uitbesteding aan overheidsbedrijf HuisVuilCentrale (HVC), de tarieven ook omlaag gaan.
Dick Jense, die namens Onafhankelijk Rijswijk uiterst sceptisch staat tegen het raadsvoorstel waarin de raad wordt gevraagd akkoord te gaan met samenwerking tussen Avalex en HVC voor verwerking van huishoudelijke afvalstroom per 1 januari 2022 , had tijdens het debat nog een nabrander voor wethouder Lugthart. Volgens Jense is het ten dele waar dat de verwerking van afval alleen maar duurder wordt, maar dat daar tegenover staat dat de inzameling goedkoper wordt door de huidige overcapaciteit, waardoor de neiging zou kunnen bestaan lagere prijzen te vragen bij aanbesteding.
Overigens betalen inwoners van de gemeentes Maasdriel, Zaltbommel, Neder Betuwe, Tiel, West Betuwe, Buren, Culemborg en West Maas en Waal volgens de website van het onderzoeksbureau zelfboekhouden, nul euro aan reinigingsrechten en afvalstoffenheffing.