In het afgelopen jaar, 2020, trokken 49 ex gedetineerden richting Rijswijk om hun leven opnieuw op te bouwen. Dat blijkt uit de onlangs op de website van de Dienst Justitiële Inrichting (DJI), de dienst die verantwoordelijk is voor de dagelijkse verzorging van de volwassenen en jongeren in de inrichtingen in ons land, gepubliceerde gegevens. Het gaat in Rijswijk om 41 mannen en 8 vrouwen. In 2019 kozen nog 56 ex-gedetineerden voor Rijswijk. Hiermee staat Rijswijk op de 64e plek van de gemeentelijke lijst van uitstroom van nazorgkandidaten. Het totaal aantal uitstromers in Nederland bedroeg vorig jaar 20.391.
Van de 49 gevangenisvertrekkers die vorig jaar voor Rijswijk kozen, waren er tien in de leeftijd van tussen 18 en 23 jaar, vier waren tussen de 24 en 26, en 35 uitstromers waren 35 plussers.
Van deze ex-gedetineerden die voor Rijswijk kozen, zaten er dertig in voorlopige hechtenis en was er sprake van 18 veroordeelden. Van één gevangenisvertrekker was geen informatie voorradig.
Rijswijk ontvangt weinig echt ‘zware jongens’, gemiddeld zaten de naar Rijswijk verhuisde gedetineerden 145 dagen vast, daarmee zit het dicht tegen het landelijk gemiddelde, 146 dagen, aan. De zwaarste straf betrof een gevangenisstraf voor twee jaar.
Meer dan de helft van de gedetineerden die zich in 2020 in Rijswijk vestigden is in Nederland geboren, namelijk 28. Op ruime afstand volgen zes mensen die de DJI in de categorie ‘overig buitenland’ plaatst, en even zoveel gevangenisvertrekkers uit de Antillen. Vijf Surinamers en vier Marokkanen sloten in coronajaar 2020 de celdeur voor de laatste keer achter zich dicht. Grootste ‘leverancier’ van uitstromers voor Rijswijk was de penitentiaire inrichting Eikenlaan in Alphen aan den Rijn (10), op de voet gevolgd door de inrichting aan de Maatschapslaan in dezelfde gemeente (9).
Rotterdam kent, landelijk gezien, de meeste nazorgkandidaten, 1362, gevolgd door Amsterdam met 1284 en Den Haag met 1064.
Van de naburige gemeente rond Rijswijk telt Delft 102 uitstromers, Zoetermeer 94 en Pijnacker-Nootdorp 15.
Deze cijfers gaan overigens niet alleen om criminelen; er zijn enkele gevallen waarin een verdachte is vrijgesproken en daarom de cel mocht verlaten. De nazorg van de uitstromers ligt in de meeste gevallen bij de reclassering.