Wat hebben Breda, Eindhoven, Weiz (Oostenrijk), Spijkenisse en Rijswijk met elkaar gemeen? Dit vijftal steden mag zich geboortegrond noemen van een Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival. Corry Brokken won de tweede editie in 1957, Rijswijkse Teddy Scholten in 1959, Lenny Kuhr in 1969 (gedeelde eerste prijs met Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk), Getty Kaspers (Teach In) in 1975 en Duncan Laurence in 2019.
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar Rijswijk heeft wel degelijk een songfestivalwinnaar voortgebracht, net zoals het nauwelijks meer is voor te stellen dat onze gemeente, twee keer maar liefst, werd uitverkozen tot sportstad van het jaar!
Binnenplein
Museum Rijswijk besteedt op het binnenplein een gratis en in coronatijd veilig te bezoeken sympathieke tentoonstelling, door middel van foto’s, aandacht aan de zege van Teddy Scholten in Cannes in 1959.
Deze vierde versie van het Europese liedjesfestival kende alweer andere juryregels dan de eerste drie shows, er was toen zelfs al sprake van televoting, hoewel dat woord toen natuurlijk nog volkomen onbekend was. De punten werden namelijk gegeven door inwoners van Cannes, en niet door een vakjury. In zijn boek ‘Douze points, twelve points’, tekent festivalkenner Geert Willems op dat de ‘guitige tekst’ van het winnende liedje ‘Een beetje’ ongetwijfeld in het voordeel van Scholten was bij het geven van de punten door de juryleden die uiteraard totaal niet begrepen waar het in het Nederlandse lied twee en een halve minuut over ging. “De grappige klanken van de eetje-rijm zal ongetwijfeld wat extra stemmen hebben opgeleverd:
weetje/beetje/vergeet je/Greetje/speeltje/ideetje/eedje/speet je” aldus Willems in zijn in 2014 uitgegeven boek.
Teddy Scholten zingt, toen nog live, uiteraard met een molen als decor op de achtergrond. Aan haar zege in Cannes houdt de geboren en getogen Rijswijkse een mooie televisiecarrière over, met onder meer eigen show met haar man Henk, haar grote liefde, en ook de man die haar de wereld van het theater binnen voerde. “De twee en een halve minuut veranderden mijn leven” zo keek Scholten later terug op haar deelname aan de internationale liedjeswedstrijd. Bij terugkomst op Schiphol werd Scholten opgewacht door een uitzinnige menigte.
Aquarellen
In dagblad Trouw van 9 mei 1998 laat Scholten weten sinds 1965 gestopt te zijn met zingen, “zelfs niet bij de afwas of in de badkamer. Dat hoofdstuk in mijn leven heb ik definitief afgesloten”. Daarvoor in de plaats zijn andere dingen gekomen, zoals het aquarellen, vooral van bloemen. Af en toe hield Scholten exposities, waarin aquarellen met vrolijke zonnebloemen en levensechte klaprozen de aandacht trekken. Ze startte deze hobby na twaalf en een half jaar voor de Rode Kruis te hebben gewerkt als public relations medewerker en fondswerver.
Scholten, een graag geziene gast in Oud Rijswijk waar ze regelmatig haar boodschappen deed, overleed na enige tijd ziek te geweest, op 8 april 2010, op 83-jarige leeftijd in Den Haag.
De tentoonstelling ‘Een beetje’ maakt onderdeel uit van de serie ‘Iconen van Rijswijk’, is zeven dagen van de week kosteloos te bezoeken op het binnenplein van Museum Rijswijk en duurt nog tot en met zondag 13 juni. Het is jammer dat de oorspronkelijke tentoonstelling, die binnen zou zijn gehouden en uitgebreider zou zijn, vanwege corona niet door kan gaan, maar wat rest is een kleinschalig, maar voor de Songfestivalliefhebbers interessante foto overzicht van één van de eerste, en verder helaas ook weinige vedettes, die Rijswijk heeft voortgebracht.
Door: Peter Petit