Naar aanleiding van vragen van de PvdA Rijswijk zoekt het college naar vervanging voor de pilot Taalvisite in 2019 naar aanleiding van het stopzetten vanwege coronamaatregelen.
“De bibliotheek onderzoekt of Taalvisite in een aangepaste vorm toch door kan gaan. Gezinnen zouden dan naar de bibliotheek kunnen gaan. Er is in Rijswijk geen onderzoek gedaan naar het effect van het programma op de taalontwikkeling en leesbevordering van kinderen. In Delft is het programma eerder succesvol gebleken”, aldus de Rijswijkse PvdA.
Het college Rijswijk geeft antwoord op de schriftelijke vragen van Wil van Nunen. “De pilot Taalvisite is in Rijswijk eind 2019 gestart met drie gezinnen en voor 2020 was er ruimte voor uitbreiding in de subsidie opgenomen. Helaas stopte de pilot door de coronamaatregelen omdat de vrijwilligers van Taalvisite niet meer bij de gezinnen thuis konden komen. De bibliotheek onderzoekt nu of Taalvisite in een aangepaste toch door kunnen gaan, bijvoorbeeld door de gezinnen naar de bibliotheek te laten komen.”
“In Rijswijk is afgesproken dat scholen kinderen bij de bibliotheek kunnen aanmelden voor deelname aan Taalvisite. We zullen de afspraak dat in Rijswijk de scholen de verwijzer naar Taalvisite zijn nogmaals onder de aandacht van de diverse partners brengen. Voor de Taalvisite melden zich op dit moment voldoende vrijwilligers aan. In verband met de hoogte van de subsidie die voor het project Taalvisite beschikbaar is, is er wel een limiet aan het aantal gezinnen dat kan deelnemen.”
"Het regionale programma Aanpak Laaggeletterdheid, waar Rijswijk onderdeel van is, moet eind 2020 gereed zijn. Dit plan is gericht op volwassenen. Het voorkomen en verkleinen van taalachterstand bij kinderen (en daarmee laaggeletterdheid in de toekomst) is onderdeel van het gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid. Dit beleid staat in de beleidsnota “Onderwijsachterstanden en peuteropvang in Rijswijk”. De Taalvisite is een van de onderdelen van het gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid."