In goed vertrouwen namen een aantal inwoners uit Rijswijk in december een pakketje voor een onbekenden aan, echter hierdoor werden ze de dupe van pakketfraude. De slachtoffers kregen steeds een rekening gepresenteerd. Ook zijn er aangiftes bekend waarbij slachtoffers de rekening van een bestelling kregen, die door een onbekende gedaan was en op een ander adres was bezorgd. De buit bestond onder andere uit dure parfums en spelcomputers. De slachtoffers deden aangifte.
De slachtoffers namen zonder argwaan een pakketje aan voor een onbekende. Later op de dag kwam een, zo blijkt nu, een nepbezorgdienst aan de deur met de mededeling dat het pakketje op het verkeerde adres was bezocht. De slachtoffers gaven de pakketjes vervolgens mee aan zogenaamde medewerkers die in ook echt in een uniform van een erkende bezorgdienst liepen. Echter kregen ze een paar dagen later wel een rekening via een betalingsdienst.
Een slachtoffer stond raar te kijken toen hij een brief opende met de rekening van een Playstation-controller bij een betaaldienst. Toen hij de leverancier belde, bleek dat er iemand op zijn naam met een onbekend e-mailadres het pakketje had besteld. Het pakjes was afgeleverd op een ander adres en het slachtoffer kreeg de rekening.
Wat is pakketfraude eigenlijk?
Bij pakketfraude wordt jouw adres gebruikt om pakketten te laten bezorgen die de fraudeurs nooit betaald hebben. Soms komen ze aan de deur om het pakket af te halen, maar het gebeurt ook dat ze de postbode bij de deur opwachten. Het is alsof fraudeurs op wijk bestellen en vervolgens gaan posten om de pakketjes op te vangen. Ze slaan vaak toe in de vakantieperiode. Ze bestellen iets onder een andere naam, met een nepaccount, op jouw adres. Zorg daarom dat je altijd een melding maakt bij de afzender van het pakket dat je géén pakket hebt besteld.
Tips om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt
-Neem nooit iets aan dat je niet besteld hebt.
-Herken je de naam op het pakket of de afzender niet? Neem het dan niet aan. Het pakket gaat dan retour afzender.
-Zorg ervoor dat je de brievenbus regelmatig leegt. Fraudeurs halen namelijk de briefjes van de pakketbezorger uit de brievenbus en gaan daarmee het pakket ophalen bij het postkantoor.
-Plak geen briefje op de deur dat het pakket bij je buren bezorgd kan worden.
-Staat je huis leeg of te koop? Haal dan het naamplaatje van de gevel.
Meld de fraude bij de politie en neem contact op met de webwinkel.