Geachte raadsleden,
Rijswijk groeit. Er worden duizenden woningen gebouwd. In 2030 zullen er méér dan 75.000 mensen in Rijswijk wonen, een groei van meer dan 60% ten opzichte van tien jaar geleden.
Een groei van dergelijke omvang kan natuurlijk niet zonder evenwichtig beleid ten aanzien van leefbaarheid, groen, infrastructuur etcetera. In de Rijswijkse Stadsvisie 2030 (Samen maken we de stad) wordt daar nadrukkelijk op gewezen. Zo wordt, naast de bouwopgave, expliciet genoemd dat er “in de periode tot 2030 veel is gebouwd, gesloopt of verbouwd. Maar de groene parken zijn niet aangetast. Sterker nog, er is meer groen en kleur bijgekomen”. Ook is Groen het “punt waarmee Rijswijk zich in de metropoolregio kan onderscheiden. Het Rijswijks groen als waarde voor de stad, de metropoolregio en hun inwoners stijgt de komende jaren.”
Helaas blijkt de praktijk weerbarstig. Daar waar de ambitieuze bouwdoelstellingen nú al gehaald worden, wordt de groendoelstelling met voeten getreden: vele hectares aaneengesloten groen verdwijnen letterlijk onder de stenen. Een integrale visie over mobiliteit ontbreekt. Er bestaat géén structuurvisie over hoe om te gaan met wateropvang, schone lucht en warmtestress ten gevolge van klimaatverandering. De (grootschalige) bouwprojecten hebben geen enkele relatie tot elkaar. Getallen spreken voor zich: de rood-groen ‘-balans raakt volledig uit evenwicht.
Desondanks ligt er nu een raadsvoorstel om 1100 woningen te bouwen in Pasgeld. Terwijl het naastgelegen kantorengebied Paspoelpolder een structurele leegstand kent van méér dan 70% en een uitstekende infrastructuur voor bus, tram, trein en auto, kiest het college voor zéér dichte verstedelijking in Pasgeld, het meest laaggelegen gebied in Rijswijk. Een gebied met grote waarde voor recreatie, natuur en klimaat. Een gebied waar bovendien een robuust alternatief voor is ontwikkeld: “Landschapspark Pasgeld”.
Ongebreideld doorgaan met bouwen in het Rijswijkse groen brengt enorme toekomstige risico’s met zich mee. Financiële winst nu, maar hoge kosten voor noodzakelijke watercompensatie, wegenbouw en leefbaarheid in de toekomst.
Op 12 oktober maakt u een zéér belangrijke keuze over de inrichting van Rijswijk. Een keuze die de leefbaarheid van Rijswijk in de toekomst drastisch zal veranderen en elke Rijswijkse inwoner zal raken.
In positieve zin, als deze wordt gemaakt vanuit de visie op Rijswijk (zie Stadsvisie 2030), waarbij het bouwen van woningen en de enorme groei van het aantal inwoners parallel loopt met de doelstelling om Rijswijks groene identiteit te versterken. Een keuze vanuit een integrale en structurele zienswijze die rekening houdt met naast wonen, ook met mobiliteit, biodiversiteit, klimaatadaptie, recreatie etcetera.
In negatieve zin echter als, tegen de stadsvisie in, gekozen wordt voor bouwen in een van de laatste stukken aaneengesloten groene ruimte die Rijswijk nu nog onderscheidt, daarbij een grote wissel trekkend op de toekomstige leefbaarheid van onze stad en de enorme lange-termijn gevolgen die deze keuze met zich mee zal brengen.
De identiteit en leefbaarheid van Rijswijk hangt af van uw besluit. Een verkeerde beslissing heeft grote consequenties en kan niet meer worden teruggedraaid. Wij willen u dan ook vragen om het voorliggende raadsvoorstel niet aan te nemen. Dus niet te bouwen in Pasgeld. De noodzakelijk structuurvisie zal er eerst moeten komen. Lopende onderzoeken zullen eerst moeten worden afgerond.
Daarnaast vragen wij u om de planvariant Landschapspark Pasgeld te omarmen, ten einde er in een volgende fase, samen verdere invulling aan te geven.
Hartelijk dank voor het nemen van een wijs besluit vanuit de grote verantwoordelijkheid die u draagt.
Namens:
Werkgroep Pasgeld
KNVV afdeling Den Haag
Natuurlijk Delfland
De méér dan 4000 mensen de petitie hebben ondertekend om Pasgeld open te houden
En de vele huidige én toekomstige inwoners van Rijswijk.