Binnenkort (komende maart) staat er grootschalige kap gepland in het NNN-natuurgebied aan de Jan Thijssenweg te Den Haag (ook wel ‘Vogelbosje’ genoemd). Het gaat om 347 bomen waarvoor nog geen compensatieplan bestaat. Tegen deze plannen van de gemeente Den Haag hebben onder andere de provinciale fracties van GroenLinks en PvdA onlangs bezwaar gemaakt.
GroenLinks begrijpt dat het groen waar het hier over gaat niet op grondgebied van Rijswijk ligt. "Wél zien wij het belang van dit bos voor omwonenden. Voor hen heeft het gebied een natuur- en recreatiefunctie. Kijken we naar de gemeentegrenzen, dan past dit gebied gevoelsmatig meer bij Rijswijk dan bij Den Haag. Wij merken dan ook dat er onrust en zorgen leven bij inwoners van wijken Cromvliet en
Leeuwendaal", aldus GroenLinks.
De met de kap te realiseren bestemming ‘waterberging’ is in onze ogen opmerkelijk, aangezien groen en bomen van nature zorgen voor een effectieve waterberging. Het eventuele verdwijnen van het gebied heeft wellicht ook een impact op het water- en natuurbeleid van de gemeente Rijswijk.
Daarnaast vervult het bos een belangrijke rol op het gebied van luchtkwaliteit, geluidsdemping van nabij liggende wegen, én biodiversiteit. Het draagt niet voor niets de naam ‘Vogelbosje’. Verdwijnen deze bomen, dan blijft er in de omgeving bar weinig ruimte over voor vogels en andere dieren.
Daarom heeft GroenLinks aan het Rijswijkse College nu de volgende vragen:
1. Is het college bekend met de voorgenomen plannen aan de Jan Thijssenweg?
2. Deelt het college onze zorgen over de plannen met het gebied aan de Jan Thijssenweg? Hoe ziet het college de impact van de plannen op het water- en natuurbeleid van de gemeente Rijswijk?
3. Is het college bereid uit naam van de inwoners van Rijswijk haar zorgen te uiten over de plannen?
4. Is het college bereid in gesprek te gaan met provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag over
alternatieven voor de bomenkap?