Noodkreet van Pauwhof-bewoners aan gemeenteraad

27 October 2021, 06:41 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto van veel geparkeerde autuo's in een straat.

Bewoners van Pauwhof doen een dringend beroep op de medewerking van de Rijswijkse gemeenteraad bij het oplossen van een al bijna 11 jaar voortslepend conflict tussen ROC Mondriaan Brasserskade 1 te Delft en de bewoners van Pauwhof. Zij schreven hiervoor een uitvoerige brief aan de gemeenteraad.

"Hoewel we veronderstellen dat u op hoofdlijnen op de hoogte bent van de door ROC Mondriaan veroorzaakte problemen in Pauwhof en omgeving schetsen we deze hieronder globaal", aldus de bewoners in een brief aan de gemeenteraad. Naast de commotie over de bouw van een school die in zijn megalomane vorm nooit in Pauwhof had moeten worden gerealiseerd is de populatie behorende bij deze school in de afgelopen jaren numeriek stevig gegroeid. Wij vermoeden ongeveer tweemaal zoveel dan in het uitgangspunt van de bouwvergunningaanvraag werd beschreven. In de onderbouwing van de vergunningaanvraag werden ook de nieuwe parkeerbehoeftes belicht en werd er expliciet gesteld dat, als er al een parkeerprobleem in de omgeving van de school zou zijn geweest het door de nieuwbouw zou
verminderen. Dit was in 2006. (Er was geen parkeerprobleem in Pauwhof op dat moment.)

Mondriaan heeft in hun bouwvergunningaanvraag een beeld zonder problemen geschetst. Direct al bij de opening van de school bleek de praktijk anders. De Gemeente Rijswijk en Delft keurden de bouwplanen goed en mogen zich de daardoor ontstane problematiek aantrekken.
De geruststelling van Mondriaan over het parkeren zoals ze benoemde, strookt niet met het al 10 jaar durende beleid van ROC Mondriaan in het heden. In al hun wijsheid menen zij dat leerlingen die met hun auto naar school komen buiten het schoolhek in de omgeving moeten parkeren. De verkeer -en parkeerproblemen die ze daarmee veroorzaken in onze omgeving worden door Mondriaan
afgedaan als een probleem van de Gemeente Rijswijk. Hoe ongepast kan een houding zijn?

Doordat er geparkeerd wordt in de woonbuurten door jeugd met vaak een laag maatschappelijk besef ontstaan neven effecten die ook veel overlast veroorzaken. Verkeersveiligheid knelt door het te hard rijden. Door gebrek aan parkeerruimte in de woonomgeving wordt er ook nog eens verkeerd geparkeerd. Ze gooien hun vuil op straat en vertonen Bokitogedrag dat verbaal wordt ondersteund met schandalige woordkeuzes jegens de bewoners. Er is drugsgebruik en dit kan haast niet anders of er is ook handel daarin. Respectloos en derhalve ontoelaatbaar gedrag in veel te dure auto's waar sommigen in rijden is tenenkrommend. Schades aan bewonerseigendommen zijn soms fors.

Naast het reguliere Mondriaan schooljeugd autoverkeer zijn er ook de brengers en wachtende halers. Ook zijn er de lesauto's en rondsnuffelend verkeer wat je kan omschrijven als onderwereld gerelateerd. Dat bewoners tegen deze dagelijkse bezetting van hun woonomgeving protesteren, omdat daarmee hun belang wordt geschaad en het gevoel van onveiligheid verhoogd, is evident.

Hun strijdbaarheid in de afgelopen 10 jaar heeft zich gekanaliseerd in vele briefwisselingen en gesprekken met Mondriaan en met de bestuurders van Rijswijk met een nagenoeg beperkt resultaat. Een ingesteld convenant tussen Rijswijk, Delft en Mondriaan. Een Smart City Living Lab experiment in Vrijenban, een buurtenquête medio 2018 die aangaf dat 91% van de Pauwhofbewoners hinder ondervindt, verkeerstellingen daarna en parkeeroverleg in breder bewonersverband hebben geen oplossing gebracht voor de direct betrokkenen in Pauwhof. Dit laatste was op voorhand duidelijk het uitspelen van bewoners met tegengestelde belangen is in de ogen van de bestuurder het legitieme middel om met de armen over elkaar te gaan zitten en dit te verpakken in een vage monitoractie.

De brief d.d.20 juli 2021 van de gemeente Rijswijk die aanvankelijk het vergunning parkeren in Pauwhof op groen zette, met uitbreiding van het gebied als daar aanleiding voor zou zijn, kwam met de drie bewoners sessies op rood te staan. Sessies die door Empaction en niet door de gemeente werden geleid doofde alle acties. Wat niet doofde is de overlast van de Mondriaanleerlingen. Derhalve ligt de oplossing in handen van Mondriaan. Wij menen over voldoende argumenten te beschikken om het beleid van Mondriaan een andere richting heen te sturen. Allen de macht dit te doen hebben wij niet. Een peloton aan bestuurders en beambten van Rijswijk hebben gepoogd dit
bestuurlijk voor elkaar te krijgen maar zijn steeds vastgelopen in het moeras dat Mondriaan heet. Besturend Rijswijk heeft zich er kennelijk bij neergelegd en is over gegaan op monitoren. Voor wat dit waard is.

Wij blijven van mening dat alleen het weren van leerlingen in Pauwhof door effectieve maatregelen waaronder organisatorische en fysieke (bv. Vergunning parkeren, Parkeren op eigen terrein enz.) kan helpen. Monitoren past daar niet in.

De laatste tijd is er nog meer chagrijn in Pauwhof bijgekomen. Pauwhof is een verlengstuk van de scooterstalling van Mondriaan geworden. Ook het rookbeleid van Mondriaan stuurt hun rokende werknemers en leerlingen de Pauwhof in. De bijbehorende rokersvervuilingen spoelt de regen wel weg vermoeden ze. Het beeld daar is dat wat je treft in achterstandswijken.

Het beleid van Mondriaan is verwerpelijk, is asociaal en brengt verpaupering. Het gevoel van onveilig te zijn in je eigen woonomgeving is het gevolg. De frustraties er over zijn ziekmakend. Wij doen een stevig beroep op u om uit uw midden een commissie te vormen die met de Pauwhof bewoners een richting vinden die de Mondriaanoverlast tot een minimum gaat beperken.

Wij nodigen u uit om op een u passend moment met Frank Mazer en Henk Roodenburg te overleggen in de woning van laatstgenoemde, Pauwhof 173. Wij gaan er van uit dat u deze brief in de Gemeenteraadsvergadering van 9 november 2021 zal
behandelen. Bij voorbaat onze dank daarvoor.