Natuurvereniging Delfland over Pasgeld en Parkwijk in Rijswijk

4 July 2023, 09:32 uur
Lokaal
mainImage
Natuurlijk Delfland
Dronefoto van Parkwijk

Vertegenwoordigers van natuurvereniging Delfland hebben aan het College een duidelijk signaal afgegeven die als volgt luidt.

Onze inspraak is namens natuurvereniging Natuurlijk Delfland en de Werkgroep Pasgeld Natuurlijk. Op de agenda staat het RAAK-rapport over de klimaatadaptatie van de gemeente.

"Klimaatadaptatie zal steeds meer de leefbaarheid van nieuwe wijken bepalen. Wij willen uw aandacht vragen voor de klimaatadaptatie in Pasgeld. Pasgeld is het laatste stukje van het nieuwbouwprogramma Rijswijk Zuid".

"Het nu nog steeds van kracht zijnde bestemmingsplan geeft voor Sion een woningdichtheid van 24 per hectare en voor Parkwijk van 46 per hectare. Bijna een verdubbeling. Daarmee is Parkwijk zeer dicht bebouwd. We tonen u hier een drone-opname die goed laat zien hoe dicht de bebouwing feitelijk is. Het bestaande bestemmingsplan geeft voor Pasgeld West een woningdichtheid van 35 per hectare. Flink meer dan in Sion, maar gelukkig niet zo veel als in Parkwijk. Logisch ook als je in beschouwing neemt dat Pasgeld het laagste deel is van de Schaapwei- en Plaspoelpolder. En omdat daar het gemaal Vlietzicht ligt heeft Pasgeld ook de functie van afvoerputje. Al herhaalde malen in het verleden is van wateroverlast sprake geweest. Bewoners hebben klachten ingediend over hoge grondwaterstanden. De oorzaak van die klachten zijn niet gevonden in het onderzoek van bureau Arcadis".

"Daarom vragen wij nu uw aandacht voor de klimaatadaptatie voor Pasgeld. Het nieuwe Ontwerp Bestemmingsplan Pasgeld West voorziet in een woningdichtheid van 63 per hectare: niet 2x zoveel als in Sion, maar bijna 3 x zoveel. Dat gaat volgens ons grote gevolgen krijgen voor dit laagste deel van de polder en in het bijzonder voor de bestaande bebouwing.

Voor de drooglegging van de nieuwbouw wordt gekozen voor een ophoging van de bouwlocaties van anderhalve meter. Daarmee komt de bestaande bebouwing van het Jaagpad, de Hardenbroeklaan, ‘t Haantje en de Lange Kleiweg in een dal te leggen tussen de anderhalve meter hoger liggende nieuwbouw en de dijken van de Vliet en de Kerstanjewetering. U kunt zelf wel raden welke consequenties dit gaat krijgen.

Onze zorgen over het nieuwe watersysteem voor Pasgeld en in het bijzonder Pasgeld-Oost zijn niet beantwoord. Volgens het Waterhuishoudkundigplan is het watersysteem in Pasgeld Oost kwetsbaar vanwege de enkele afvoer van het hemelwater via een zogenaamde duiker (ondergrondse smalle pijp) in het noordoosten van Pasgeld Oost naar het gemaal bij Vlietzicht. Om die kwetsbare afvoer in Oost sterk te verbeteren stelt de gemeente voor om twee extra duikers vanuit Pasgeld Oost onder de Lange Kleiweg aan te leggen waarmee de waterafvoer via West verbeterd kan worden. Dat is een logische, navolgbare stap.

Maar om dan vanwege de bijna verdriedubbeling van de woningdichtheid in West en het gebrek aan ruimte voor meer waterberging aldaar ervoor te kiezen om van de benodigde 23.300 m2 waterberging er 5000 m2 van te realiseren in Oost is tegenstrijdig. Immers bij een forse bui die neerdaalt op Pasgeld is het de bedoeling dat hemelwater van Pasgeld West via de twee nieuwe duikers naar de 5000 m2 grote berging in Pasgeld Oost zal stromen om in West droge voeten te houden.

Echter, dezelfde bui veroorzaakt tegelijkertijd in Pasgeld Oost een forse wateroverlast, die alleen maar kan worden opgevangen als dit overtollige hemelwater kan worden afgevoerd door de twee nieuwe duikers naar West.

Maar dat laatste wordt geblokkeerd door afstromend water van West naar Oost door de duikers. Het ‘robuuste’ watersysteem in Pasgeld zorgt er dan voor dat Pasgeld Oost onder water komt te staan.

Het is van tweeën één:
- of de twee duikers moeten bij een zware bui boven Pasgeld vanwege de enorme oppervlakteverharding in West dit surplus uit West doorlaten naar de berging in Oost,
- of datzelfde surplus uit Oost moet door de duikers worden afgevoerd naar West.

Allebei tegelijk kan niet.
Wij voorzien dat de druk uit het hoger gelegen West zo groot zal zijn, dat het surplus zal toevloeien naar Oost om daar voor forse wateroverlast bij zowel nieuwe en als vooral bij de bestaande bebouwing te zorgen. Gemeente en Hoogheemraadschap van Delfland moeten zich hier toch nog eens over buigen. Bekend is dat het Hoogheemraadschap verre de voorkeur geeft aan waterberging op de locatie waar de verharding plaatsvindt. Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk waarom.

Op 12 oktober 2021 heeft de raad weliswaar het raadsvoorstel van het College van B&W aanvaard voor de bouw van 1000 woningen in West, maar de raad en het College hebben tevens de D66-motie aanvaard. Een van de overwegingen is de volgende: een normerings- en toetsingskader voor groen en klimaatadaptief bouwen nader te bepalen, en dit voor te leggen aan de raad voordat met de huizenbouw wordt gestart,