De gemeente Rijswijk is momenteel bezig een woonzorgvisie te ontwikkelen. Dat doet het samen met wooncorporaties, zorgaanbieders, welzijnsinstellingen en private partijen. Wethouder Larissa Bentvelzen, verantwoordelijk voor het Sociaal Domein, Jeugd, Participatie en Dierenwelzijn, wil deze visie zo snel mogelijk handen en voeten geven.
“We hebben in Rijswijk nog geen kader voor wat betreft de woonzorg”, vertelt Bentvelzen. “In Nederland is de woonzorg veel gericht op ouderen. Zij blijven langer thuis wonen en hebben daar verschillende aanpassingen in woningen voor nodig. Maar wij willen ons in Rijswijk ook richten op de jongere doelgroepen.”
In het coalitieakkoord is opgenomen dat Rijswijk een inclusieve samenleving moet zijn. “Dat betekent dat wij ook lichamelijk en verstandelijke gehandicapten willen integreren in onze samenleving. Ook is er ruimte voor mensen met een psychische aandoening. Den Haag ving voor de regio de meeste van dit soort patiënten op. De overheid heeft in 2018 beslist dat deze regionale opgave een gemeentelijke moet worden graag vervangen door De opvang van deze groep gebeurde van oudsher in Den Haag. Zij moeten beschermd kunnen wonen maar ook maatschappelijk opgevangen worden. Wij kiezen er als gemeente voor om dat kleinschalig te doen. Geen grote instellingen, maar kleinere ‘projecten’.”
Huidige voorbeelden van woonzorglocaties zijn de nieuwe Benedictuslocatie, een woonzorgconcept voor 55plussers,en Stichting Our House in RijswijkBuiten, een kleinschalig wooninitiatief dat wordt opgezet door ouders voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Bentvelzen:“We hebben het dan over lokaal maatwerk. Nieuw-Benedictus is woongenot voor ouderen, maar ook met een speciale woonkamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Our House is een mooi voorbeeld van een particulier initiatief waar een zorgaanbieder, een woningcorporatie en de gemeenten bij aansluiten. Our House is een project waarin je ziet hoe de omgeving zich hiermee bezig houdt. Verschillende wijkbewoners hebben hun hulp aangeboden om de bewoners te zijner tijd het gevoel te geven onderdeel uit te maken van RijswijkBuiten. De leefbaarheid is daarbij een goed uitgangspunt. Dat geldt voor de huidige bewoners, maar ook de nieuwe bewoners die gebruiken maken van de woonzorg.”
Om inzichtelijk te krijgen wat de vraag is naar woonzorg in Rijswijk is er in juni van dit jaar een conferentie geweest en in november zijn er ook gesprekken geweest met woon- en zorgbestuurders. “Hier hebben we gebrainstormd over een aantal zaken. Hoe groot is de woonzorgbehoefte, wat zijn de kosten die er mee gemoeid zijn, zijn er genoeg locaties voor handen, gaan we alleen Rijswijkers plaatsen in de kleinschalige woonvormen? Allemaal vragen waar we een antwoord op willen hebben. De woonzorgvisie is daar een startdocument voor. Deze gaat naar de raad die daar in oktober een besluit over dient te nemen. In de tussentijd gaan we met de stakeholders rond de tafel zitten tijdens werkateliers.”
De overheid nam in 2018 het besluit om de woonzorgopgave te decentraliseren van grotere gemeenten naar de kleinere. In het geval van Rijswijk vanuit Den Haag waar Rijswijkers nu worden opgevangen in woonzorglocaties. Er ligt nu een startdocument waarin mogelijke kaders staan als uitgangspunt.