Komende donderdag, 11 maart om 17.15 uur, is het de bedoeling dat in heel ons land het nummer “Radar Love” valt te beluisteren. De twee zussen Van der Geest uit Zoeterwoude roepen Nederland massaal op om donderdag het nummer te draaien, te zingen of te spelen. Op die dag hoopt sologitarist en zanger George Kooymans zijn 73e verjaardag te vieren. Onlangs werd bekend dat Kooymans de levensbedreigende spierziekte ALS heeft en dat de legendarische band Golden Earring daarom na 60 jaar stopt.
Dat Rijswijk ook deel uitmaakt van de geschiedenis van deze klassieker zal niet bij iedereen bekend zijn. Wij schrijven het jaar 1973. Platenmaatschappij Polydor, onderdeel van het wereldwijde Duitse conglomeraat in elektronica en elektrotechniek Siemens, was op de Nederlandse muziekmarkt niet meer dan een obscure platenmaatschappij.
Daar kwam snel verandering toen het bedrijf op eigen benen kwam te staan en onder internationale vlag ging samenwerken met dochteronderneming Phonogram van Philips.
Verrijn Stuartlaan
In 1973 verhuist Polydor van de Haagse Piet Heinplein naar een nieuw gebouw aan de Verrijn Stuartlaan 36 op het industrieterrein Plaspoelpolder. Goedkoper dan het oude rommelpand en toch dichtbij beatstad nummer 1, thuishaven van de meest bekende bandjes uit die tijd. Het, toen der tijd moderne, gebouw, was ontworpen door het architectenbureau van de broer van de directeur van de platenmaatschappij, Freddie Cornelis Haayen en werd geopend door prinses Margriet. Een vrij groot kantoor met rond de honderd medewerkers, waarvan een dertigtal vertegenwoordigers die elke dag op pad waren naar de platenzaken. De overige medewerkers op het kantoor hielden zich voornamelijk bezig met de distributie en verzending van de platen die op het Polydor label verschenen. Maar in de Plaspoelpolder werd in die tijd vooral marketing bedreven voor bands als Abba, the Who, Electric Light Orchestra, the Hollies, Slade, Eric Clapton, Bee Gees, bands en artiesten die af en toe ook langs kwamen in de Plaspoelpolder om kennis te maken met de Nederlandse vestiging. Net zoals the Kelly Family, de van oorsprong Iers/Duitse popgroep bestaande uit twaalf broers en zussen die met hun tourbus naar Rijswijk kwamen. Niet veel muziekliefhebbers zullen zich dat gerealiseerd hebben, maar al die goede popmuziek uit de jaren 70 kwam allemaal uit Rijswijk!
ABBA
Don Arden, de grote, wat louche man achter the Electric Light Orchestra, nam nog genoegen met een uitsmijter in motel Hoornwijck, maar bij de komst van Abba werd groter uitgepakt met een bezoek aan het Indonesisch restaurant Tropic Paradise op de Steenvoordelaan waar uiteraard werd genoten van een uitgebreide rijsttafel. Als herinnering aan hun bezoek aan Rijswijk kregen de Abba-leden nog ‘historische’ poppen uitgereikt.
Abba op bezoek in Rijswijk in 1976. Frieda kan een bezoek
aan Tropical Paradise in In de Bogaard uiteraard niet weerstaan
Ook The Golden Earring was een graag geziene gast bij hun platenmaatschappij. Drummer Cesar Zuiderwijk had een oefenruimte in de kelder, waar hij soms urenlang achter zijn drumstel zat. Buren kende het vrijstaande pand immers niet, dus niemand die last had van de harde drumklanken van Cesar.
Radar Love
En dan de relatie tussen “Radar Love” en Rijswijk. Historicus dr. Harry Knipschild was destijds als hoofd Public Relations werkzaam op het kantoor in Rijswijk. Golden Earring heeft in 1973 de LP Moontan opgenomen in de Soundpush studio in Laren. De Earring weet zelf nog niet welk nummer als single uit te brengen en roept daarbij de hulp in van platendirecteur Haayen. Drie nummers zijn kandidaat om als single uitgebracht te worden, maar ook Haayen kan geen keuze maken. Op het kantoor laat de inmiddels ook als producer en manager van de Golden Earring werkzame Haayen, drie geselecteerde nummers aan Knipschild horen die in aanmerking komen voor een release als single. De tegenwoordig in Oegstgeest wonende Knipschild liet onmiddellijk zijn keus op “Radar Love” vallen, in tegenstelling tot Haayen die in deze ‘road song’ absoluut geen hit zag. Daar, op de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk werd, niet zo lang na de opening van het kantoor, de kiem gelegd voor een wereldhit. Mede dankzij Polydor medewerker Harry Knipschild die, in tegenstellingen tot andere experts, wel direct een hit zag in “Radar Love”.
Polydor zat ooit in dit gebouw in de Plaspoelpolder
Grease
De jaren 70 en begin jaren 80 waren gouden jaren voor de Rijswijkse platenmaatschappij, mede dankzij het succes van ene James Last. In 1975 bedroeg de omzet van Polydor 37 miljoen euro. Vooral de dubbel lp “Grease” was met een verkoop van tussen de 700- en 800.000 exemplaren een enorm kassucces. De lp was destijds ook nog bij de kassa van AH te koop, iets wat nu volkomen ondenkbaar zou zijn. Knipschild: “Dat zijn echt onvoorstelbare aantallen. In willekeurig welke straat ook in Nederland kon je om de paar huizen “Grease” af horen spelen”.
Tien jaar heeft Polydor in Rijswijk gezeten, in 1983 vertrok de maatschappij naar Hilversum, wat dichter bij de tv- en platenstudio’s in het Gooi, wat, gezien de af te leggen kilometers, toch praktischer was. In het pand van wat vroeger één van de bekendste platenlabels van Nederland was, zit nu sinds jaar en dag een vestiging van Kropman Installatietechniek.
Redactie: Peter Petit
Met dank aan de input van Harry Knipschild
Foto Abba: Polydor/Harry Knipschild