Inbreng RijswijksBelang Kaderdebat 2025

9 July 2025, 15:01 uur
Lokaal
mainImage
Ap de Heus
Marc Weterings op een archieffoto.

Kaderdebat 2025

Voorzitter, met nog een kleine 8  maanden tot de verkiezingen zou je eigenlijk moeten afvragen of kaders meegeven aan een aflopend college wel zin heeft.

Het college van Beter voor Rijswijk, Groenlinks/pvda , VVD en D66  zijn dapper begonnen  aan een termijn, daar waar cruciale punten uit het coalitieakkoord werden gehouden.

En dat hebben we de afgelopen jaren kunnen ondervinden voorzitter.

Zo heeft Rijswijk weer een AZC met 350 personen, worden dure hotels gebruikt  om statushouders, daklozen en “vluchtelingen” onder te brengen.

 Er zijn zelfs momenten dat toeristen worden doorverwezen buiten Rijswijk om een hotel te boeken als ze eigenlijk in Rijswijk moeten zijn , omdat er in  Rijswijk geen kamers beschikbaar zijn.

Totaal doorgeslagen, buiten het feit dat dit tientallen miljoenen  € belastinggeld kost, ligt de Rijswijkse citymarketing al een tijdje op zijn gat.

Er zijn in Rijswijk gebieden daar waar bewoners zich terecht onveilig voelen.

Als voorbeeld zal ik het stationsgebied noemen, mede door grote samenstelling  van diverse groepen “opvang” is de situatie rond om dat gebied uitermate zorgelijk te noemen.

Afgelopen vrijdag hebben daar toevallig gesprekken plaatsgevonden tussen bewoners,  de wijkagent en de burgemeester.

Begreep dat er harde en zorgelijke  woorden zijn uitgesproken door een aantal bewoners, waarvan een aantal al hebben aangegeven zelfs te willen gaan verhuizen.

Voorzitter,

Over opvang gesproken, de afgelopen periode hebben zich er bij de gemeente meerdere mensen gemeld met een bijzonder verhaal, denk aan onhoudbare situaties in een huwelijk, Rijswijkse moeders in scheiding die in principe met kinderen op straat staan en nergens heen kunnen, huiselijk geweld, diverse noodkreten, smeekbedes om aub te helpen voor (tijdelijke) opvang / huisvesting binnen Rijswijk aangezien de situatie thuis onhoudbaar was geworden.

Persoonlijke gesprekken , diverse  mailwisselingen met de gemeente  hebben helaas niks opgeleverd.

En ik citeer:

Helaas is uw verzoek niet bijzonder, we krijgen met enige regelmaat dit soort vragen, Woonnet biedt doorgaans geen oplossing en onze urgentieregels zijn vrij streng.

“daar zijn we mee bezig, maar dat kost tijd, tijd die u misschien niet heeft”.

Uiteindelijk worden er en paar toekomstige mogelijkheden benoemd zoals een samenwerking met het kansfonds dat een aantal woningen zou gaan kopen voor dak en thuisloze mensen, de woningen bijna gereed zouden zijn maar niet precies bekend was wanneer de woningen gereed zouden zijn en of hoe de toewijzing zou gaan. Verder  kwamen er nog wat tips, o.a. om op AD HOC  te reageren of het buiten regio Haaglanden te proberen zgn krimpgemeente daar waar het mogelijk sneller een huis te vinden was.

Helaas hebben ook die tips tot op heden geen oplossing gebracht.

Voorzitter, kan het college zich voorstellen als er een AZC uit de grond word gestampt, hotels vol zitten met Oekraïners en daklozen uit DenHaag, er de  afgelopen 2 jaar 355 asielzoekers zijn gehuisvest in Rijswijk het niet uit te leggen valt als er noodkreten worden geuit uit door mensen uit de Rijswijkse samenleving bv radeloze moeders die smeken om hulp voor tijdelijke  opvang en of huisvesting, hiervoor geen regeling bestaat?!?

Kan u zich dat voorstellen?   Dit valt NIET uit te leggen.

Verzoekt het college binnen 3 maanden met een concreet voorstel naar de raad te komen met daarin verwerkt hoe bijzondere Rijswijkse gevallen binnen Rijswijk geholpen kunnen worden aan (tijdelijke)opvang  en of (tijdelijke) huisvesting, dit op te nemen in de lokale huisvestingsverordening.

En gaat over tot de orde van de dag.

“waarom kunnen mensen van buiten Rijswijk wel geholpen worden en geboren en getogen Rijswijkers niet””  snap het niet….

Voorzitter ik maak een sprong naar de Bogaard,

- het stadscentrum De Bogaard ernstig wordt getroffen door overlast van veel winkeldiefstallen door personen, soms in groepsverband, en rondhangende jeugd die op fat bikes rondfietsen en bedreigingen uiten richting winkelend publiek en ondernemers.

- deze overlast de veiligheid en leefbaarheid in het stadscentrum sterk ondermijnt en het vertrouwen van bewoners, ondernemers en bezoekers schaadt,

Verzoekt het college:

- Direct en krachtig op te treden tegen deze vorm van winkeldiefstallen en jongerenoverlast;

- De regierol van de gemeente nadrukkelijk te benutten door samen met politie, jongerenwerk, ondernemers en bewoners een integrale en effectieve aanpak te organiseren;

- Binnen drie maanden de gemeenteraad te informeren over de voortgang en concrete maatregelen die zijn genomen om de overlast terug te dringen.

En gaat over tot de orde van de dag.

.In 2024 zijn een aantal goede stappen gezet omtrent de aanpak van criminaliteit, o.a. dealbreakers op het Stanislascollege beweegonderwijs en de ontvangen aanvraag voor preventie met gezag en niet te vergeten de pandbrigade.

Toch zijn er nog een aantal zaken die ons een doorn in het oog blijven en waardoor wij van mening zijn dat Rijswijk achteruit holt. Het straatbeeld is niet meer wat het geweest is.

De situatie in de openbare ruimte van Rijswijk is zorgwekkend. Ondanks eerdere toezeggingen, inzet en campagnes blijft de overlast zichtbaar en voelbaar voor inwoners. Zwerfafval stapelt zich op, afval wordt structureel naast containers geplaatst, illegale dumpingen nemen toe en ratten zijn op meerdere plekken in de gemeente een hardnekkig probleem. Ook de kosten om het te verwijderen tikken de 2 ton aan.

Bewoners melden steeds vaker dat ze zich ergeren aan de rommel in hun straat en het gebrek aan handhaving. De huidige aanpak werkt simpelweg niet. De handhavingscapaciteit schiet tekort, het toezicht is onvoldoende zichtbaar en het ontbreekt aan duidelijke kaders.

Niks persoonlijks tegen de handhavers, die werken hard en voeren beleid uit.

Deze motie roept het college op om binnen drie maanden met een stevig plan te komen, zodat de openbare ruimte in Rijswijk daadwerkelijk schoner en leefbaarder wordt.

En gaat over tot de orde van de dag.

Participatieproces verbeteren: Een eerdere motie van Rijswijks-Belang heeft het niet gered,  of dat nu uit schaamte was vanuit de coalitie partijen om deze niet te steunen, geen idee…

 Vandaag is maar weer gebleken hoe erg het nodig het is om dat wel te doen.

De voorzitter van de BBR heeft zich hard uitgesproken over de participatie/ communicatie van de gemeente Rijswijk  over het betaald parkeren in de Plaspoelpolder  en ik citeer:

De oplossing had in samenspraak met de ondernemers in het gebied moeten gaan, er is verzuimd inspraaksessies te organiseren voor de juiste oplossing. Er komen nu ALSNOG inspraaksessies om de invoering in goede banen te leiden.

Doe er wat mee….

Verkeer: Uit de officiële jaarstukken 2024 blijkt dat er nog geen specifieke cijfers over verkeersongevallen van 2024 zijn opgenomen. De cijfers die we wel hebben, betreffen vooral 2023, waarin 438 ongevallen werden geregistreerd, met 223 gewonden. Uit externe bronnen, zoals de politie-eenheid Den Haag, weten we dat het aantal ongevallen in 2024 naar verwachting rond de 340 blijft liggen. Daarmee blijft het aantal ongevallen hoog, ondanks de maatregelen die worden genomen.

Deze gegevens zijn cruciaal. Ze geven inzicht in de effectiviteit van het beleid en de maatregelen die we als gemeente nemen. Daarom roep ik het college op om deze externe data officieel en  structureel mee te nemen in de jaarstukken van volgend jaar. Zo kunnen we jaar-op-jaar de ontwikkelingen goed volgen.

Kan het  college de trendontwikkeling toelichten : zien we een stabilisatie, een daling of juist een stijging? En welke betekenis heeft dat voor ons verkeersbeleid?

Daarnaast is het belangrijk dat toekomstige rapportages niet stoppen bij cijfers van 2023, maar dat we continue actuele, gedetailleerde data krijgen. Denk aan uitsplitsingen naar type verkeersdeelnemer, zwaarte van de ongevallen en zwarte kruispunten.

Kortom: goede data is essentieel voor een effectief en gericht verkeersveiligheidsbeleid. Transparantie hierover versterkt ook het vertrouwen en de betrokkenheid van onze inwoners.

RB ziet ernaar uit dat we deze gegevens structureel gaan verwerken en bespreken in onze jaarstukken en beleidsplannen. Daarmee kunnen we samen werken aan een veiliger Rijswijk.

Verkeersmotie:

- De verkeersdrukte in Rijswijk structureel toeneemt en steeds vaker leidt tot vastlopend verkeer, onveilige situaties en onvrede onder bewoners;

- De jaarstukken 2024 spreken over noodzakelijke regie op infrastructuur, mobiliteitstransitie en druk op de openbare ruimte;

- Er 6 fte extra zijn toegevoegd aan het team Mobiliteit en Parkeren, wat een belangrijke stap is;

Overwegende dat:

- Deze uitbreiding pas zinvol is als er ook daadwerkelijk merkbare verbeteringen komen in verkeersdoorstroming en coördinatie;

- De raad op dit moment geen zicht heeft op de doelen, inzet en resultaten van deze formatie-uitbreiding;

- Het college te lang blijft steken in constateringen en ‘meer aandacht’, terwijl de situatie op straat verslechtert;

Verzoekt het college:

Uiterlijk in Q4 2025 een concreet uitvoeringsplan voor te leggen aan de raad  waarin de inzet van de extra capaciteit leidt tot:

- Structurele coördinatie van werkzaamheden en verkeersdoorstroming;

- Actieve afstemming met regionale partners;

- Aantoonbare verbeteringen voor bewoners, zoals kortere reistijden, betere informatie en veilige routes;

- De raad jaarlijks te rapporteren over de voortgang, concrete effecten en knelpunten;