Hoog grondwaterpeil in Rijswijk

20 January 2023, 11:36 uur
Lokaal
mainImage
VRPress
Voorbeeld van wateroverlast na een langdurige regenoverlast.

De hevige en langdurige regenval van de afgelopen weken kan ervoor zorgen dat het grondwaterpeil stijgt. Als er meer regen valt dan kan worden afgevoerd, ontstaan er overal waterplassen. 

Ingewikkeld watersysteem

Grondwater in dorpen en steden maakt onderdeel uit van een ingewikkeld watersysteem. Grondwater is water onder het grondoppervlak en het ontstaat voornamelijk uit regenwater dat in de bodem zakt. Dit regenwater valt in tuinen, grasvelden of duinen. Het regenwater dat op daken, straten en pleinen valt, wordt opgevangen en stroomt via het riool onder de grond naar de rioolwaterzuivering.

Wateroverlast

In steeds meer nieuwbouwwijken wordt regenwater niet meer via het riool opgevangen en afgevoerd naar de zuivering, maar wordt geprobeerd het regenwater in de wijk vast te houden. Het regenwater wordt dan direct afgevoerd naar de sloten of vijvers via een riool of via de straat, maar we proberen het regenwater ook zo veel mogelijk in de grond te laten zakken. Ook kan het inklinken van de bodem en de grondsoort een hoge grondwaterstand opleveren. De grondwaterstand blijft dan hetzelfde, maar de bodem zakt naar het grondwaterpeil toe. Dit gebeurt het meest bij veengrond.

Wintermaanden

In Nederland kan men spreken van een neerslagoverschot. Dit betekent dat er meer neerslag valt dan er verdampt. Vooral in de periode tussen november en januari is de hoeveelheid neerslag het hoogst en de verdamping het laagst. De onderstaande figuur geeft de neerslag aan in 2021 van Nederland, de cijfers van Rijswijk wijken hier nauwelijks vanaf. In de zomer is het grondwaterpeil dan ook lager dan in de winter. Het in 2022 gemeten grondwaterpeil in Rijswijk is de afgelopen 12 jaar hetzelfde gebleven.