Hoe ziet de herontwikkeling De Terp In de Bogaard eruit

7 March 2021, 14:20 uur
Lokaal
mainImage
Afbeelding Masterplan met De Terp rood omkaderd en de in uitvoering zijnde plannen groen omkaderd

Beryllus De Terp Ontwikkeling B.V. en Beryllus De Terp Parkeren B.V.  gaan “De Terp”, gelegen op de hoek van de Prinses Beatrixlaan en de Generaal Spoorlaan, herontwikkelen naar woningen en commerciële voorzieningen.

Deze herontwikkeling van De Terp vormt houdt in dat een grote hoeveelheid vierkante meters winkeloppervlak wordt omgezet naar andere functies, waaronder woningbouw.  Ook komt er een nieuwe verbinding voor langzaam verkeer dwars door In de Bogaard (‘Leefstraat’ genoemd), en wordt het gebied alsmede vergroend door de aanleg van een grote groene binnentuin centraal in het complex. Er komt een compacte woonbuurt met winkels- en voorzieningen in de plint aan de te realiseren ‘Leefstraat’.

Bouwplan
Een groot deel van de bestaande bebouwing van De Terp wordt gesloopt, met name het pand waar voorheen de V&D gevestigd was. Een deel van de bebouwing langs de buitenranden van De Terp wordt “gestript” en getransformeerd. Uitzondering is de noordoostelijke en -westelijke hoek, waarin vanaf de 3e bouwlaag bestaande woningen aanwezig zijn; deze blijven intact en krijgen op de onderste bouwlagen enkel een andere bestemming.

Hieronder volgt per onderdeel een korte toelichting:

• De bestaande bebouwing wordt grotendeels gesloopt en in het nieuwbouwdeel vervangen door een rechthoekig bouwvolume met 5 bouwlagen en hoogbouw-accenten aan de uiteinden. Deze krijgen respectievelijk 15 bouwlagen (aan de Prins Johan Friso Promenade) en 23 bouwlagen (aan de Prinses Beatrixlaan) en bouwhoogten van respectievelijk circa 47 en 71 meter.

Het nieuwe bouwvolume wordt smaller dan het bestaande, zodat tussen de nieuwbouw en parkeergarage P4 een Leefstraat c.q. langzaam verkeersverbinding tussen de Prins Johan Frisopromenade en de Prinses Beatrixlaan ontstaat met een breedte van circa 14 meter. In het nieuwe complex worden hoofdzakelijk woningen gerealiseerd. Uitzondering hierop vormt de begane grond, waar commerciële voorzieningen zijn beoogd. In dit deel worden – op basis van het huidige bouwplan - circa 266 huurwoningen en 32 koopwoningen gerealiseerd;

• Het transformatiedeel, de buitenranden van het bouwblok langs de Prinses Beatrixlaan en de Generaal Spoorlaan, wordt grotendeels “gestript” en getransformeerd tot woningen. In totaal worden 47 koopwoningen in dit deel gerealiseerd. Tussen het nieuwbouw- en transformatiedeel ontstaat door de sloop van de huidige overdekte winkelpassage een open ruimte op het dak van parkeergarage P5. Deze ruimte, omsloten door de nieuwe woningen, wordt ingericht als collectieve groene binnentuin.

Het bestaande bouwblok langs de Prins Johan Friso Promenade wordt op de begane grond en een deel van de 1e verdieping getransformeerd ten behoeve van commerciële voorzieningen. Op de rest van de 1e verdieping worden woningen gerealiseerd. De parkeerkelder P5 onder het transformatiedeel wordt gehandhaafd.

• Door de realisatie van de Leefstraat komt parkeergarage P4, nu nog omsloten door bebouwing, aan de noordzijde vrij te liggen. Aan deze zijde van P4 is op de begane grond de realisatie van een fietsenstalling en een commerciële voorziening. Tot slot wordt op de bovenste bouwlaag van P4 een dakconstructie met zonnepanelen geplaatst.


                                                                                                     3D-impressie bouwplan

Participatie, inspraak en vooroverleg
Het participatietraject voor In de Bogaard en daarmee ook voor De Terp was al gestart.  voordat deze spelregels waren opgesteld. De Gebiedsvisie In de Bogaard en omgeving (uit 2017) en het Masterplan In de Bogaard (uit 2019) zijn opgesteld met inzet en inbreng van vele partners, waaronder de vele vastgoedeigenaren in het gebied. Er hebben gemeenschappelijke en afzonderlijke werksessies met de eigenaren van het vastgoed plaatsgevonden, werksessies tussen experts en diverse participatiemomenten met inwoners en ondernemers.

Ook de gemeenteraad is in deze trajecten middels diverse presentaties en Forum-avonden betrokken. Met bewoners van de Prins Johan Frisopromenade, direct grenzend aan De Terp, wordt tevens nauw contact onderhouden door de Omgevingsmanager van In de Bogaard.

Zowel het Hoogheemraadschap van Delfland als de Veiligheidsregio Haaglanden hebben een reactie ingediend. Het Hoogheemraadschap van Delfland stemt in met het voorontwerp van het bestemmingsplan. Aan alle aspecten die van belang zijn voor een goede waterhuishouding is invulling gegeven. De Veiligheidsregio Haaglanden adviseert maatregelen die gericht zijn op beheersing en vermindering van de effecten van een incident. Deze worden aan de ontwikkelaar meegegeven om te betrekken bij verdere uitwerking van het bouwplan.

Het ontwerpbestemmingsplan wordt nu voor zes weken ter inzage gelegd. Tevens wordt tijdens de terinzagelegging op 15 maart een digitale informatiebijeenkomst georganiseerd. Na afronding van de zienswijze procedure wordt het bestemmingsplan volgens huidige planning in de raadsvergadering van 22 juni 2021 ter vaststelling aangeboden.

Als u het ontwerpbestemmingsplan wilt inzien, dan kan dat via www.rijswijk.nl/project/de-terp