mainImage

Groot onderhoud bomen in Rijswijk

24 november 2021, 19:19 uur
Lokaal

Begin november is een start gemaakt met het snoeien van ruim 3.300 bomen. Daarnaast worden 136 bomen verwijderd die dood, ziek of onveilig zijn. "Daarna gaan we in totaal ca.140 nieuwe bomen planten", aldus de gemeente Rijswijk. 

"Eerder dit jaar hebben we bij 5.000 bomen een inspectie gehouden om hun toestand te controleren, een boomveiligheidscontrole genoemd. In totaal beheren we ongeveer 35.000 bomen langs straten, in parken en plantsoenen. De gecontroleerde bomen staan in de wijken Cromvliet, Leeuwendaal, Oud Rijswijk, Welgelegen, Bomenbuurt, Rembrandtkwartier, Havenkwartier, Julianapark, Te Werve en Huis te Lande".

Wat is een boomveiligheidscontrole?
De gemeente Rijswijk meldt hierover. "Wij zijn als boomeigenaar verplicht om de bomen te onderhouden en te laten inspecteren door een deskundige. Bij een controle wordt gekeken of een boom gebreken heeft of andere duidelijke tekenen dat er iets met de boom aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld dood hout in de kroon zitten of schimmel die in de gaten gehouden moet worden. Of een jonge boom moet gesnoeid worden, zodat die een mooie kroon gaat vormen. Bij de inspectie kunnen we ook ontdekken dat sommige bomen gevaar voor de omgeving opleveren, omdat ze bijvoorbeeld bij een volgende storm kunnen omwaaien. In de komende drie jaar gaan we ook alle andere straatbomen in de rest van Rijswijk controleren".