GroenLinks wil meer toekomst voor Rijswijk

17 February 2021, 15:17 uur
Lokaal
mainImage

De  Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Ook dat heeft haar weerslag op een gemeente als Rijswijk. De landelijke wet- en regelgeving bepaalt voor een groot deel wat de gemeente moet doen en laten en hoeveel mogelijkheid er is om als Rijswijk zelf keuzes te maken. Die mogelijke acties worden ook voor een groot deel (twee derde) gefinancierd vanuit de overheid.

Daarom wil Marieke Albert van GroenLinks Rijswijk ook aandacht voor de landelijke verkiezingen en de standpunten van haar partij.
“Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel extra taken gekregen, maar vaak zonder het geld dat ze daarvoor nodig hebben. Ook Rijswijk komt structureel geld te kort voor met name jeugdzorg. GroenLinks wil daarom de bijdrage aan het gemeentefonds verhogen en meer middelen aan gemeenten geven om de belangrijke taken op het gebied van zorg, werk, cultuur, welzijn en verduurzaming goed uit te voeren.

Onmiddellijke actie
De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd en vraagt om onmiddellijke actie. Op nationaal niveau gaat dat onder andere om het aanstellen van een minister van Klimaat en Energie, Klimaatfonds van 60 miljard euro en CO2-belasting. Rijswijk staat nog aan het begin van de energietransitie en mist op dit moment een gemeentebestuur dat de urgentie ervan ziet. De landelijke overheid bepaalt nu voor Rijswijk het tempo waarin we de opwarming van de aarde tegengaan.

Rijswijkers moeten zeggenschap krijgen in het opstellen van de Regionale Energiestrategie en eigenaar kunnen zijn van de opwekking van schone energie. GroenLinks wil dat gemeenten meer financiële en juridische mogelijkheden krijgen om samen te werken met bewoners en bedrijven aan het aardgasvrij maken van wijken. Energieneutraal en klimaatbestendig (ver)bouwen; ook buiten RijswijkBuiten. Via het volkshuisvestingsfonds wil GroenLinks fors investeren in de leefbaarheid van wijken en wettelijk vastleggen dat ook woningcorporaties zich hier weer voor gaan inzetten.

Wonen in een gezonde omgeving
In de parken en op straat is in Rijswijk veel zwerfafval te vinden en we produceren heel veel restafval. Dat geeft een rommelige aanblik, is slecht voor dier en milieu en het kost veel tijd, moeite en geld om het afval op te ruimen en te verwerken. Om dat te voorkomen is het goed dat er uitbreiding van het landelijk statiegeldsysteem komt. Ook kan alleen de landelijke overheid regels opleggen aan producenten om minder vervuilend (verpakkings)materiaal te gebruiken.

Meer asfalt leidt alleen maar tot meer files. GroenLinks is tegen het verbreden van de rijksweg A4 die dwars door Rijswijk loopt. Het is de grootste bron van luchtvervuiling en geluidsoverlast in onze gemeente. Het geld dat voor dit asfalt is gereserveerd, gebruiken we liever voor openbaar vervoer en fietspaden. Voor schone lucht in de hele gemeente zijn grotere en strenge milieuzones nodig en zo snel mogelijk een verbod de verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstof. Zodat je gezondheid niet ten koste gaat van het wonen in een snelgroeiende gemeente als Rijswijk.

De wachttijd voor een sociale huurwoning kan in onze regio oplopen tot 6 jaar. GroenLinks maakt zich, zowel in Rijswijk, als op provinciaal en landelijk niveau, hard voor het doorbouwen in de sociale sector. Via het volkshuisvestingsfonds wil ze zorgen voor de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen in Nederland waarvan minstens 40 procent sociale huur is. Dat gebeurt zoveel mogelijk binnen de grenzen van de huidige bebouwing, dus niet in de natuur. Gemeenten krijgen, als het aan GroenLinks ligt, weer de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar mensen met een laag of middeninkomen voorrang krijgen op koopwoningen.

Het gaat om mensen
Voor vragen over werk, loopbaan, scholing en begeleiding naar werk en ontwikkelingsbudget wil GroenLinks één werkloket dat mede door gemeenten is georganiseerd. Als het iemand niet lukt om mee te doen, is het een taak van de overheid om diegene te helpen. Daarom wil GroenLinks dat iedereen die in de bijstand of de Wajong zit en ondanks begeleiding geen werk kan vinden, recht krijgt op een (basis)baan met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en tenminste het minimumloon. En dat gemeenten de middelen krijgen om deze banen te creëren.

Rechtse kabinetten hebben met privatiseringen, marktwerking, bezuinigingen en schaalvergroting de overheid en onze publieke diensten op een te grote afstand gezet, waardoor o.a. de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst heeft kunnen ontstaan. In Rijswijk zijn er 40 gezinnen daardoor gedupeerd. GroenLinks wil dat de overheid ten dienste staat van de samenleving en het stelsel van toeslagen en belastingen veel eenvoudiger maken, zodat niemand meer verstrikt raakt in het systeem.

De landelijke politiek heeft veel impact op onze gemeente. GroenLinks strijdt voor een duurzame en inclusieve samenleving, waarin we solidair zijn met elkaar én met de volgende generaties. Voor een sociaal, groen en open Rijswijk en een eerlijk Nederland waarin we de klimaatcrisis aanpakken en zorgen voor een sterke publieke sector. Daarom is dit het moment om te kiezen voor meer toekomst. Stem 17 maart.”