Gemeente Rijswijk gaat woningeigenaren helpen met isoleren van woning

3 December 2023, 16:28 uur
Lokaal
mainImage
Martin Pettitt
Archieffoto

De gemeente Rijswijk gaat de komende drie jaar eigenaren van eengezinswoningen en Vereniging van Eigenaren (VvE’s) helpen met het isoleren van hun woning. Dit staat in de regeling Woningisolatie Rijswijk 2024 die is vastgesteld door het college van B&W.
Vanaf 8 januari 2024 kunnen huiseigenaren subsidie aanvragen voor dak-, vloer-, gevel- of glasisolatie.

Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de kosten voor het isoleren van een woning, kunnen huiseigenaren gebruik maken van een gratis Energieadvies aan Huis. VvE’s kunnen een gratis Quickscan laten uitvoeren en naast de subsidie voor het isoleren van woningen, kunnen ze ook een subsidie aanvragen voor procesbegeleiding.

Eerste stap
Wethouder Mark Wit: "De komende jaren schakelt Rijswijk over naar duurzamer wonen. Isoleren en daarmee energie besparen is de eerste stap om dit voor elkaar te krijgen. Met het vaststellen van dit programma Woningisolatie Rijswijk 2024 helpen we woningeigenaren op weg. De subsidies van de gemeente Rijswijk mag u namelijk ook combineren met de subsidies die landelijk beschikbaar zijn. Zo kunt u in sommige gevallen tot 90% van de kosten voor woningisolatie vergoed krijgen. Een investering in uw woning en uw woongenot. En u ziet het terug op uw energierekening."

Subsidie voor isolatiemaatregelen 
Vanaf 8 januari 2024 kan men subsidie aanvragen voor het isoleren van een dak, zolder, vliering, gevel, spouwmuur, vloer/bodem of ramen. De subsidie is voor het isolatiemateriaal en het aanbrengen hiervan door een erkend bouwbedrijf. Voor woningen met een WOZ-waarde boven de NHG-grens (€ 435.000) kan men maximaal 1500 euro subsidie krijgen. Voor woningen met een WOZ-waarde tot de NHG-grens (€435.000) en woningen die onderdeel zijn van een VvE krijgt u maximaal 2500 euro. De hoogte van de subsidie is daarnaast afhankelijk van de daadwerkelijke kosten van de isolatiemaatregelen. 

Advies over isolatiemaatregelen 
Bent u eigenaar van een eengezinswoning en wilt u uw woning graag beter isoleren om meer energie te besparen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Dan kunt u vanaf 8 januari een afspraak maken met een onafhankelijk energieadviseur voor een advies aan huis. De adviseur komt bij u thuis om in beeld te brengen welke isolatiemaatregelen mogelijk zijn en geeft een beeld van de kosten en de besparingen die de isolatiemaatregelen opleveren. Het energieadvies is gratis en u zit nergens aan vast. In 2024 zijn er 90 energieadviezen beschikbaar. 

Ook voor VvE’s
Woont u in een VvE en wilt u weten hoe u deze kunt klaarmaken voor verduurzaming? Dan helpen we u graag op weg met een gratis Quickscan en een subsidieregeling voor aanvullend onderzoek of procesbegeleiding.

De Quickscan brengt de mogelijke verduurzamingsmaatregelen voor uw VvE  in beeld en geeft aan welke stappen u moet zetten om de verduurzaming in gang te zetten. Naast deze Quickscan kunnen VvE’s ook een subsidie voor aanvullend onderzoek of procesbegeleiding aanvragen. Deze subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opstellen van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of een aanvullend financieel haalbaarheidsonderzoek. 

Meer weten?
Het ondersteuningsprogramma om woningeigenaren te helpen met isoleren van hun woning duurt 3 jaar en loopt van 2024 tot en met 2026. Voor 2024 stelt de gemeente in totaal € 1.456.000 beschikbaar voor de energieadviezen, QuickScans en subsidies. Deze zijn vanaf 8 januari aan te vragen. Wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina Rijswijk schakelt over.


Door: Gemeente Rijswijk