Gemeente Den Haag geeft straten terug aan Rijswijk

21 October 2022, 08:13 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay

De gemeente Den Haag en de gemeente Rijswijk hebben in goed overleg een aantal uitgangspunten voor het terugbrengen van de grens afgesproken. Zoals reeds is verwoord in het herindelingsontwerp vastgesteld in de raad van 10 mei vindt de overdracht van de betrokken gronden (verharding, groen, riolering, openbare verlichting, straatmeubilair) plaats in de huidige staat (overdracht met gesloten beurzen).

De huidige staat is bepaald tijdens een gezamenlijke schouw en hierbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd. Verder garandeert de gemeente Rijswijk de instandhouding van de Metropolitane Fiets Route Trekvliet tracé (inclusief de toegepaste rode asfaltverharding). Om de veiligheid van (met name) fietsers te garanderen, neemt de gemeente Rijswijk deze gronden op in de route van het strooiprogramma.

Ook onderschrijft de gemeente Rijswijk de uitgangspunten van de gemeente Den Haag ten aanzien van het groen (onderhoud), en de Hoofdboomstructuur die aanwezig is ter plaatse van de betrokken gronden. De gemeente Rijswijk houdt het traject Cromvlietkade, Geestbrugkade-Nassaukade in stand en voert het tussen de gemeente Den Haag en de bewoners van Rijswijk gesloten convenant over het groenbehoud uit. Het convenant past binnen het groenbeleid van de gemeente Rijswijk. Het ecologisch maaibeheer, zoals dat nu plaatsvindt, wordt door de gemeente Rijswijk voortgezet.

Voor de huurovereenkomst met betrekking tot de aanwezige kiosk (Cromvlietkade 3a) is van belang dat de daaruit voortvloeiende rechten en plichten na het aanpassen van de grens van rechtswege overgaan naar de gemeente Rijswijk.

Financiële gevolgen
Het weer terugbrengen van de grens heeft geen financiële gevolgen voor de uitkering die de gemeente Den Haag en de gemeente Rijswijk ontvangen uit het Gemeentefonds. Na de herindeling van 2001 is de gemeente Rijswijk de gemeentelijke belastingen blijven heffen van de bewoners van de Cromvlietkade, Gees