mainImage

'Geen tram via de Prinses Mariannelaan'

De Prinses Mariannelaan in Voorburg richting Rijswijk
26 juni 2022, 10:31 uur
Lokaal

Een tram van Den Haag Centraal via de Lekstraat, Binckhorstlaan en Maanweg naar Station Voorburg, en vanaf de Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg richting Rijswijk en Delft heeft de voorlopige voorkeur op basis van technisch onderzoek. Dat blijkt uit de zogeheten MIRT-verkenning. Dit wordt de ‘1T-variant’ genoemd (zie kaartje). Alle documenten rond het onderzoek naar Hoogwaardig Openbaar Vervoer in en rond het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst worden op 27 juni openbaar. Vanaf 8 augustus tot en met 19 september kan iedereen een zienswijze indienen.

Wethouder mobiliteit Jeffrey Keus: ”We zien dat een tram richting Voorburg Station via de Prinses Mariannelaan en Laan van Middenburg nu niet in beeld is. Daar waren veel Voorburgers bezorgd om. Het college wil graag weten wat onze inwoners van de plannen vinden en ik nodig hen daarom uit om een zienswijze in te dienen. Deze zienswijzen worden meegewogen in de uiteindelijke besluitvorming door de gemeenteraden. Ook ga ik graag in gesprek met inwoners. Als dit de definitieve variant wordt, dan moet deze goed ingepast worden. Eerder dit jaar hebben we met alle partijen een intentieverklaring ondertekend waarin we onze wensen en belangen voor het HOV hebben benoemd. Daarin hebben we afgesproken dat wanneer de plannen concreter worden we samen met inwoners, in co-creatie, kijken hoe we hun buurt niet alleen veiliger maar ook groener kunnen maken. Over station Voorburg en Huygens Hofwijck is afgesproken dat een eventuele verlenging van de HOV verbinding richting Zoetermeer alleen ondergronds plaats kan vinden. Ook blijven Opa’s Veldje en Scouting Livingstone Miriam behouden.”

Een tram krijgt in deze variant de voorkeur boven de andere vervoersmiddelen. Een Lightrail is duurder en bussen kunnen minder mensen vervoeren. Naast de HOV-verbinding bestaat de voorkeursvariant uit een uitgebreid pakket mobiliteitsmaatregelen voor fiets en voetganger, en extra voorzieningen voor deelauto’s, -scooters en -fietsen. Alle documenten van de Verkenning zijn vanaf 27 juni 2022 in te zien op www.binckhorstbereikbaar.nl. Tijdens kantooruren kan men ook terecht in de gemeentehuizen van de drie gemeenten.


Foto: Voorburgs Dagblad