mainImage

Geen sprake van blauwalg in Wilhelminapark

2 juni 2021, 07:58 uur
Lokaal

In de vijver van het Wilhelminapark is geen sprake van blauwalg. Dat antwoordde wethouder Armand van de Laar (onder andere Stadsbeheer), dinsdagavond tijdens de raadvergadering in Rijswijk op vragen van Beter voor Rijswijk over het, wederom, waarnemen van blauwalg in het Rijswijkse zwemwater. De vervuiling in de plas in het Wilhelminapark, waar wel sprake van is, heeft te maken met werkzaamheden in het water vanwege een onveilige bodem. Op haar website laat de gemeente weten dat er sprake is van verzakkingsgevaar van de zwemzone. Ook komen op deze zone plotselinge diepteverschillen voor door de aldaar aanwezige kuilen. Herstelwerkzaamheden worden ingepland, maar er geldt wel een waarschuwing voor een onveilige situatie.

De blauwalg in De Put noemt Van de Laar wel ‘een hardnekkig probleem’. De Put is heel diep en niet droog te leggen. Met de Rijswijkse zwemverenigingen is regelmatig overleg over het, jaarlijks terugkerende, probleem, maar Van de Laar vreest dat de blauwalg een probleem blijft voor dit natuurzwembad. Blauwalg ontstaat wanneer veel voedselstoffen in het water zitten en het weer warm begint te worden. Ideale omstandigheden voor de blauwalgen om te groeien.

De Omgevingsdienst Midden Holland heeft inmiddels voor De Put een negatief zwemadvies afgegeven. Ook voor het zwemwater aan de Tubasingels geldt een waarschuwing voor een onveilige situatie.