Rijswijks Dagblad | 'Geen ruimte om markten helemaal te heropenen'
mainImage

'Geen ruimte om markten helemaal te heropenen'

14 april 2021, 11:05 uur
Lokaal

Elke versoepeling leidt tot meer coronabesmettingen en dat laat de huidige situatie niet toe. Daarom kunnen marktkramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen niet worden toegelaten op markten. Dat zei de advocaat namens de Staat tijdens het kort geding dat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had aangespannen om heropening af te dwingen.

Markten zijn op dit moment alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren. Andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen te voorkomen. Volgens de CVAH zou het om een kleine groep extra kramen gaan en is het oneerlijk dat in supermarkten wel niet-essentiële producten te koop zijn. Mocht de rechter heropening van alle kramen afwijzen, dan vraagt de CVAH om in ieder geval bestellen en afhalen toe te staan. "In Harderwijk en op Urk wordt dit al toegestaan", aldus de marktkooplieden.

Maar de Staat ziet geen ruimte voor versoepelingen en wees op de coronapersconferentie van dinsdagavond. Daaruit bleek dat Nederlanders pas een eerste stap in de versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen verwachten als de piek van de derde coronagolf voorbij is. "Het is nog steeds crisis in de ziekenhuizen. De druk op de zorg is sinds de eerste golf nog niet zo hoog geweest", zei de advocaat namens de Staat.

Eerder eisten de zonnestudio's en de detailhandel al heropening. Toen besloot de rechter dat de gedwongen sluitingen maatregelen zijn die de overheid kan nemen. "Sindsdien is de situatie niet veranderd", zei de advocaat namens de Staat tijdens de zitting.

De rechter doet op 28 april uitspraak in de zaak. "Eigenlijk hoop ik dat het over twee weken niet meer nodig is", zei hij, hopende dat de piek van de derde coronagolf dan achter de rug is.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad / Rene Dons