'Financieel misbruik van ouderen in Rijswijk aanpakken'

24 November 2021, 07:00 uur
Lokaal
mainImage
Wethouder Larissa Bentvelzen (rechts) met raadslid Annemie Koegler (links)

Het komt steeds vaker voor: senioren waar geld van wordt gestolen door een bekende.

Het kan familie zijn of iemand die thuis hen komt helpen. Financieel misbruik is steeds makkelijker, want steeds meer geldzaken worden digitaal geregeld. Dit misbruik is een vorm van geweld. Ook in Rijswijk is gebleken dat er minder meldingen zijn van financieel misbruik dan verwacht. Dit kan komen door schaamte bij de senioren. De gemeente wil daarom meer aandacht voor dit thema.

Raadslid Annemie Koegler schrok van het aantal jaarlijkse slachtoffers van financieel misbruik van ouderen. “Naar schatting zijn ongeveer 30.000 ouderen in Nederland ieder jaar slachtoffer van financieel misbruik. Dit hebben we doorgerekend naar Rijswijk. Dan komen we uit op tussen de 550 en 630 Rijswijkse senioren die slachtoffer zijn. Als raadslid vind ik het belangrijk dat we hier als gemeente iets tegen doen.”

Wethouder Larissa Bentvelzen: “Het gaat hier om mensen die in goed vertrouwen hun financiën laten beheren of die hun pinpas even lenen voor een boodschap. Er zit een groot taboe bij deze groep om zich te melden als hier misbruik van plaats vindt. De komende tijd gaan we dan ook in overleg met onze partners over hoe we kunnen samenwerken op dit thema en over hoe we dit misbruik gezamenlijk kunnen aanpakken.’

Bent u slachtoffer van financieel misbruik? Of misschien vermoedt u wel dat er bij iemand anders sprake is van deze vorm van misbruik? Aarzel niet en meldt het bij Veilig Thuis (0800-2000). We hebben ook een aantal signalen op een rij gezet:

Wat zijn de signalen?
Plotselinge of onverklaarbare geldopnames bij de bank.
Het verdwijnen van waardevolle spullen uit huis.
Een onverklaarbaar tekort aan geld.
Het ontstaan van schulden.
Huurachterstand.
Grote belangstelling van familie voor geld of bezittingen van de oudere.
Het weigeren van informatie over de financiële situatie.

Uit de praktijk: Meneer de Vries  “Ik woon alleen en ben niet meer zo goed te been. Gelukkig kwam regelmatig mijn nicht Janneke op visite. Dat vond ik altijd heel gezellig, dan kwam ze even een boterhammetje mee eten. Daarna deed ze dan ook even wat boodschappen voor me. Dat was fijn. Ik gaf haar dan mijn pinpas mee. Wel zo makkelijk. En toen kreeg ik steeds meer brieven. Zoals over mijn huurachterstand en brieven over niet betaalde rekeningen van water, gas en licht. Dit is vreemd, want dit zijn kosten die bij mij automatisch worden afgeschreven. Dus toen ben ik gaan navragen bij de bank. Bleek dat mijn rekening leeg was. Ik ben enorm geschrokken. Ik moet dat allemaal wel gewoon alsnog gaan betalen. Maar mijn nicht krijg ik niet meer te pakken. Ik schaam me enorm, maar ja je denkt je familie toch te kunnen vertrouwen?”

Veilig Thuis
Voor meldingen rondom financieel misbruik kan er contact worden opgenomen met Veilig Thuis. Zij helpen u verder. Dus vermoed u dat er bij iemand in uw omgeving sprake is van financieel misbruik? Of bent uzelf slachtoffer? Bel het nummer 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).