Fietsplan op agenda van Forum-vergadering gemeente Rijswijk

18 September 2023, 09:50 uur
Lokaal
mainImage

Tijdens de Forumvergadering van de Rijswijkse gemeenteraad staat voor dinsdagavond 19 september het lokale fietsplan op de agenda.

D66-raadslid Wemke van der Weij stelde hier eerder vragen over het College die als volgt werden beantwoord. 

1. Kunt u ons een update geven over de invoering van de fietsambassadeur/fietsburgemeester van Rijswijk?

Antwoord: "Momenteel zijn we nog bezig met het vinden van een persoon die als fietsambassadeur voor Rijswijk fungeert. Hierover hebben we contact met de Fietsersbond, de reeds bestaande fietsambassadeurs". 

2. Kunt u ons aangeven of u voor de fietsambassadeur in deze een rol ziet weggelegd, en zo ja welke?

Antwoord: "Wij zien voor de fietsambassadeur meerdere rollen weggelegd. Onder andere kinderen voorzien van een kinderfiets en weesfietsen terug in de maatschappij brengen in samenwerking met sociaal maatschappelijke partners en de ANWB. Daarnaast kan de fietsambassadeur helpen bij het stimuleren van fietsen door het goede voorbeeld te geven en hierover te communiceren in Rijswijk".

3. Kunt u ons kennis geven over de beste oplossing voor fietspaden, daarbij rekening houdend met vlakke wegen (asfalt), hitte stress (zwart of rood) en biodiversiteit (ruimte voor water en groen / doorlaatbaarheid).

Antwoord: "Vanwege comfort en veiligheid willen we de fietspaden voorzien van asfalt. Door droogte komen tegels los te liggen, wat gevaarlijke situaties voor fietsers kan veroorzaken. Vanwege herkenbaarheid zullen we de fietspaden in rood asfalt aanleggen. Wanneer we fietspaden gaan asfalteren, bekijken we per project wat voor oplossingen er in de directe omgeving gezocht kunnen worden die bijdragen
aan operatie steenbreek. Zoals bijvoorbeeld het vergroenen van versteende bermen".