Eensgezind pleidooi tegen sloop Emmastraatcomplex

7 March 2022, 11:39 uur
Lokaal
mainImage
Ap de Heus

In een uitgebreide brief aan corporatie Wooninvest en de gemeente verzet een keur van plaatselijke en landelijke organisaties zich tegen het voornemen om de 96 woningen van het Emmastraatcomplex in Voorburg te slopen voor nieuwbouw.

Volgens de briefschrijvers is er geen enkele reden voor sloop, noch bouwtechnisch, noch financieel en volkshuisvestelijk evenmin. Objectief bezien is renoveren in alle opzichten verstandiger. En uit sociaal en cultuurhistorisch oogpunt zou sloop een onherstelbare vergissing zijn.

Onder de organisaties die zich gebundeld hebben in het platform ‘Geen sloop Emma’ bevinden zich plaatselijke organisaties, zoals bijvoorbeeld Stichting Mooi Voorburg, de Stichting Open Monumentendag en de Wijkvereniging Oud Voorburg maar ook de landelijke Woonbond en de erfgoedorganisaties Heemschut en het Cuypersgenootschap.

De petitie https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/college_b_w_zeg_nee_tegen_sloop_oranjekwartier_voorburg/ is inmiddels ruim 880 keer getekend.

Het Emmastraatcomplex bestaat uit 96 woningen gebouwd in de jaren 1921 -1922. In een onderzoek van de gemeente is de buurt aangemerkt als cultuurhistorisch van grote waarde. Dat geldt voor zowel de stedenbouwkundige kwaliteit als de woningen zelf.  De erfgoedorganisaties bepleiten een monumentale status voor de buurt. 

Behalve mooi, is de buurt ook geliefd. Een begrip in heel Voorburg, met een sterke sociale structuur die onvervangbaar en niet te reproduceren is. Het platform schrijft dat de bewoners de buurt niet kunnen missen en dat daarom 85% van hen kiest voor renoveren.

Woningen van deze tijd

Wooninvest vindt echter dat de woningen niet meer van deze tijd zijn. Juist dat wordt in de brief bestreden.  Constructief is op de woningen na 100 jaar nog niets aan te merken. Bouwfysische klachten zijn er wel, maar die zijn goed te verhelpen. Volgens het platform zijn de woningen voor minder dan 60% van de kosten van nieuwbouw te renoveren. ‘Treft nu de logische energiebesparende maatregelen die leiden tot label A of B en zet over 25 jaar de laatste stap naar gasloos. Doe dat ook, omdat niets zo milieubelastend is als slopen.’ Aldus de brief.

Ondanks matig onderhoud hebben de huizen het al 100 volgehouden. Na renovatie en met goed onderhoud kunnen ze nog 100 jaar mee.

Zoals alle corporaties benadrukt Wooninvest de behoefte aan de standaard gelijkvloerse appartementen van 65 – 70 m2. Daartegenover stellen de briefschrijvers dat juist de huizen met tuin in het Emmastraatcomplex enorm gewild zijn; die zijn bij uitstek van deze tijd. ‘Als het koopwoningen zouden zijn werden ze verkocht voor 300.000 of 350.000 euro en had natuurlijk niemand het over sloop. In dat licht zou met sloop zo’n 30 miljoen aan waarde vernietigd worden.’

Bewoners weten wat ze willen

Volgens de in het platform gebundelde organisaties is er aan de kant van de bewoners veel verstand van zaken en weten de huurders heel goed wat ze willen. Zij doen een dringend beroep op de gemeente en vooral op Wooninvest om naar hen te luisteren en hun argumenten serieus te nemen. 

In een gedegen pleidooi dat als bijlage aan de brief is toegevoegd maakt het platform duidelijk waarom rekenkundig – bouwtechnisch en financieel – alles in het voordeel van renoveren wijst. Maar ook bezien vanuit de minder meetbare waarden, de sociale cohesie, leefbaarheid en de cultuurhistorie zou het slopen van het Emmastraatcomplex een blunder van formaat zijn.