Educatiebeleid waterschap Delfland aangenomen

5 September 2024, 15:31 uur
Lokaal
mainImage

Nog net voor de zomervakantie is het  educatiebeleid van 2024-2027 besproken en vervolgens vastgesteld in het algemeen bestuur van Delfland.  BBB Delfland met een toekomstig basisschoolleraar in haar fractie heeft  dit document goed onder de loep genomen. De ambitie van het nieuwe beleid is helder: kinderen en jongeren bewust maken van de rol van Delfland en wat zij zelf kunnen doen in het kader van waterbewustzijn.

Dit wordt gedaan door (interactieve) gastlessen te geven, zoals de WOW-challenge (Wonen Onder Water) dit is een spel waarmee we jonge mensen op een eenvoudige en actieve manier willen laten nadenken over het belang van dijken, gemalen en klimaatadaptatie, Leerlingen gaan aan de slag met vragen zoals “Wat betekent het om (gedeeltelijk) te wonen onder zee niveau) en praktijk-opdrachten alsmede door actief contact op te nemen met scholen. Daar waar het mogelijk is werken we samen met de diverse samenwerkingsverbanden  zoals de NME’s (Natuur-Milieueducatiecentra’s) en WNTweb (Westland Natuur- en Techniekweb)  in het gebeid. De doelen die zijn opgesteld m.b.t. het aantal gastlessen en het aantal opdrachten zijn realistisch en ambitieus en wij zullen monitoren in hoeverre deze gehaald zullen worden.

Algemeen bestuurslid van het waterschap Daan Siskens: “als BBB fractie willen wij het college danken voor dit belangrijke document. Wij zijn blij met het voorgestelde beleid en zullen erop toezien dat de uitwerking ervan voor beter geïnformeerde jongeren en kinderen zorgt.”

Het doel van educatie is dat jongeren en jongvolwassenen inzicht hebben in het belang van water en dat zij zelf óók invloed hebben op belangrijke wateronderwerpen zoals droogte of wateroverlast. Het educatiebeleid sluit aan bij de thema’s zoals die in het onderwijs behandeld worden zoals het thema “klimaat”.

Educatie en voorlichting is niet alleen belangrijk voor jongeren maar voor alle bewoners in ons gebied. Het blijft belangrijk om alle inwoners en bedrijven actief te informeren en aansporen tot actie. Een voorbeeld is een goed werkend riool. Afval water in het riool wordt gezuiverd zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Je kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: afwas, douche of toiletbezoek. Nog te vaak komen er andere voorwerpen/afval in het riool tegen die er niet in thuis horen. Door dit afval raken de pompen van de gemalen verstopt en of gaan ze kapot. Reparatie en vervanging kost de inwoners/samenleving elk jaar handenvol geld. Mensen bewust maken van hoe ze het riool op een goede manier kunnen gebruiken, is in het belang van iedereen.