Drie struikelstenen voor drie Rijswijkse broers

9 April 2024, 06:18 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto van struikelstenen

Donderdag worden er om 11.00 uur drie struikelstenen geplaatst voor het pand Oranjelaan 47 in Rijswijk op de hoek met de Wilhelminalaan voor de drie broers Breebaart.

Zij waren lid van de verzetsgroep die op 12 december 1944 werd opgepakt in hun ouderlijk huis. Na hun arrestatie werden zij overgebracht naar het Oranjehotel en van daaruit naar Duitsland. Alle drie zijn zij niet meer teruggekeerd. Hun broer, ook opgepakt op 12 december, wist te ontsnappen uit de trein naar Duitsland en heeft de oorlog overleefd. Hun relaas staat uitgebreid vermeld  op pg 98 ev van het oorlogsboek Om nooit te vergeten, Rijswijk in de Tweede Wereldoorlog, deel 6/7 van de oude Historische reeks.

Struikelstenen zijn kleine, vierkante betonnen stenen met een messing plaquette die in het trottoir voor de voormalige woningen van Joodse slachtoffers van de Holocaust worden geplaatst. Op de plaquette staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats van overlijden van het slachtoffer vermeld.

Het idee achter de struikelstenen is om de herinnering levend te houden aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Het plaatsen van struikelstenen is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en wordt in Nederland uitgevoerd door de Stichting Struikelstenen Nederland.