Delft laat buurtgemeente Rijswijk zien hoe je met warmtenetten omgaat

22 April 2024, 08:19 uur
Lokaal
mainImage
Eneco
Archieffoto van het Eneco warmtenet. In Delft gaat men het anders doen.

Na jaren voorbereiding zet het College in Delft een grote stap richting duurzame en betaalbare warmte voor hun inwoners. 

"De vier Delftse woningbouwcorporaties (Woonbron, Vidomes, Stedelink en DUWO Student Housing) en de leveranciers van warmte in Delft hebben de contracten getekend om dit mogelijk te maken. We zijn er nog niet helemaal: we wachten nog op de definitieve startvergunning van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het gebruik van aardwarmte, maar deze stap is zeker een belangrijke mijlpaal", aldus wethouder Maaike Zwart. "We hebben er vertrouwen in ondanks de reuring rondom warmtenetten in Nederland dat we betaalbare, duurzame en lokale warmte kunnen leveren aan 6.000 huurwoningen van Delftse corporaties in Voorhof, Buitenhof en op de TU Delft Campus. De prijs van de warmte is op het moment van aansluiten vergelijkbaar met warmte gemaakt met aardgas. Daarna beweegt de prijs mee met de werkelijke kostenontwikkeling voor de productie en distributie van de warmte (kost-plus)". 

"Wat zien wij als succesfactoren?", vervolgt Maaike Zwart. Intensieve samenwerking waarin we met de betaalbaarheid van huurders voorop steeds goed rekening hebben gehouden met elkaars belangen. Transparantie in de samenwerking die voor onderling vertrouwen heeft gezorgd. Veel subsidies vanuit het Rijk. Zonder is dit project niet haalbaar. Dat we in Delft gebruik kunnen maken van warmte uit de aarde. De fysieke eigenschappen zijn gunstig. We zetten onze intensieve en transparante samenwerking voort en wachten nu op de definitieve vergunning van EZK".