De visie van Lesley Arp (SP) op de horeca

14 March 2023, 08:30 uur
Lokaal
mainImage
Lesly Arp is aanwezig bij het ROC Mondriaan Onderwijs Debat en zal ook daar haar visie toelichten.

Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP-fractie van de gemeente Den Haag geeft haar visie als voorbereiding op het ROC Mondriaan Onderwijs Debat, met als thema 'De toekomst van de Horeca in Haaglanden'. Het debat wordt donderdag bij het ROC Mondriaan gehouden. 

Wat zijn volgens u de redenen dat er minder interesse is voor een opleiding binnen de horeca? Merkt u dit ook in Den Haag?
 
Ik denk dat de horeca als werkgever aan populariteit heeft ingeboet tijdens de lockdown-periode, toen veel jongeren gedwongen waren om in andere sectoren aan het werk te gaan. Soms werden er in deze sectoren (bijvoorbeeld bij de GGD) ook betere salarissen en meer regelmatige werktijden geboden. Ik ken de situatie bij de horeca-opleidingen in Den Haag onvoldoende om hier goed over te oordelen, maar kan me voorstellen dat deze zaken ook hierop van invloed zijn.
 
Kan de gemeente Den Haag onderwijs-instellingen en andere organisaties ondersteunen om de (horeca)opleidingen zichtbaar te maken?
 
Mogelijk zouden we dit kunnen doen door extra aandacht te geven aan introductie-activiteiten van de onderwijsinstellingen die deze opleidingen aanbieden. Ook zouden we de opleidingen onder de aandacht kunnen brengen bij mensen die bijvoorbeeld een bijstandsuitkering ontvangen van de gemeente en interesse hebben in werk in de horeca. Belangrijk is dan wel dat deze kandidaten ook in staat worden gesteld om een opleiding te volgen.  
 
Is er binnen Den Haag een horecaconvenant opgesteld, waarin afspraken tussen de betrokken partijen, zijn vastgesteld?  Zodat iedereen elkaars verantwoordelijkheid kent. Met als doel een aantrekkelijk horecaklimaat in Den Haag. Zo nee, zou er volgens de SP dan zo’n convenant moeten komen. Zo ja, hoe loopt voor uw gevoel de uitvoering van dit convenant?
 
Het college heeft wel een Uitvoeringsplan Horeca 2021-2023, maar bij mijn weten heeft dit niet de vorm van een convenant. Een convenant kan nuttig zijn om afspraken / ambities vast te leggen: bijvoorbeeld als het gaat om het bieden van een aantrekkelijk werkklimaat en het tegengaan van discriminatie in de horeca. Tegelijkertijd zijn de horeca-instellingen en onderwijsinstellingen zelf niet de enigen die wat de SP betreft een stem zouden moeten hebben in zo’n convenant. Ook omwonenden zouden hierbij betrokken moeten worden (bijvoorbeeld als het gaat om geluidsoverlast), evenals de klanten van de horeca (denk aan doelgroepen die vaker onprettige ervaringen hebben in de horeca, bijvoorbeeld op het gebied van discriminatie).
 
Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de horeca. Wat zijn volgens u hiervoor de redenen en kan de gemeente Den Haag er een rol in spelen om een baan in de horeca te stimuleren?
 
Het is naar mening van de SP zowel goed voor de horeca als voor de stad door te zorgen voor een divers horeca-aanbod. Dus geen overconcentratie van één type horeca in een klein gebied. Dit kan bijvoorbeeld door als gemeente meer te sturen op het type voorzieningen in een winkel- / horecagebied (branchering). Zo maak je ook de kans groter dat horeca-initiatieven op de lange termijn levensvatbaar blijven.
Ook het nachtleven kan een impuls gebruiken, bijvoorbeeld door nieuwe initiatieven buiten de bestaande horecakernen mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een nachtclub in Zuidwest.
 
Hoewel we als gemeente dus wel mogelijkheden hebben om te sturen op bruisende horeca, zijn er helaas minder mogelijkheden om te sturen op arbeidsvoorwaarden. Wel kunnen we als gemeente proberen zoveel mogelijk producten en diensten lokaal in te kopen en ook de beloning van personeel mee laten wegen in de keuze voor bedrijven waarmee wij zaken doen (bijvoorbeeld op het gebied van catering). Ook kunnen we werkakkoorden sluiten met de horeca, zodat mensen met een uitkering hier aan de slag kunnen. Belangrijke voorwaarde voor de SP is dan wel dat er een leefbaar loon wordt geboden (minimaal 14 euro per uur).
 
Hoe staat het gemeentelijk beleid in verhouding met de werkgelegenheid in de horeca en de kansen voor de ondernemers om te overleven? Hoe kijkt uw fractie hier naar?
 
Uiteindelijk is het runnen van een levensvatbare onderneming natuurlijk ook in grote mate een verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Wel is het aan de gemeente om omstandigheden te scheppen waarin bedrijven normaal kunnen functioneren. Zo moet er rekening worden gehouden met ondernemers bij werkzaamheden (denk aan wegopenbrekingen) en heeft de gemeente natuurlijk een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid en bereikbaarheid. We zien nu bijvoorbeeld dat een opeenstapeling van werkzaamheden in de stad een punt van zorg is voor ondernemers. Dat is natuurlijk wrang voor ondernemers die al met pijn en moeite de corona-periode hebben overleefd.
 
Wat is uw boodschap voor onderwijs-instellingen als ROC Mondriaan als het gaat om de horeca-opleidingen?
 
Hoewel er ongetwijfeld al het nodige op dit gebied gebeurt, lijkt het me mooi als de onderwijsinstellingen nauw samenwerken met Haagse horeca-ondernemers, zodat zij elkaar kunnen versterken. 
 
Wat is uw boodschap voor de horeca-ondernemers?
 
Uiteraard vindt de SP goede arbeidsvoorwaarden belangrijk. Belangrijk is dat onze horeca niet concurreert op lage lonen en onzekere arbeidsvoorwaarden, maar op kwaliteit. Natuurlijk heeft de gemeente ook een belangrijke rol in het aantrekkelijk houden van onze horecagebieden. Mocht de gemeente hierin kansen laten liggen, trek dan vooral aan de bel bij de gemeenteraad. 


Door: Bart Bakker