De Mos: “Ombudspolitiek spreekt ook in Rijswijk aan”- deel 2

24 September 2020, 13:17 uur
Lokaal
mainImage

Begin deze maand sprak de Haagse politicus Richard de Mos (44), partijleider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, opnieuw zijn ambitie uit in 2022 mee te willen doen met de gemeenteraadsverkiezingen in randgemeenten van de hofstad. De Mos wil ook zijn politieke vleugels uitslaan naar Rijswijk. Voorwaarde is wel dat hij voldoende geschikte kandidaten kan vinden. Uit een steekproef door een extern bureau is naar voren gekomen dat er ook in Rijswijk grote behoefte bestaat aan de Ombudspolitiek van De Mos. De steekproef gaf tevens aan dat bij een eventuele deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rijswijk De Mos zou kunnen rekenen op 1 tot 6 zetels. Het Rijswijks Dagblad sprak Richard de Mos over zijn binding met Rijswijk, Ombudspolitiek en samenwerking met lokale partijen. Hieronder het tweede deel.

“Mijn belang is het belang van Rijswijk, mensen vinden die voor Rijswijk willen knokken en daarmee dan ook groot worden en zorgen dat dingen echt gaan veranderen en dingen gaan doen die Rijswijkers belangrijk vinden en willen, dat is die De Ombudspolitiek wil ik ook landelijk gaan uitrollen, eind deze maand kom ik met een initiatief daartoe. Eén van mijn doelstellingen in de landelijke politiek wordt het gelijkstellen van de financiering van landelijke en lokale partijen. Tweeëndertig procent van de kiezers heeft op een lokale partij gestemd, en dat is nogal wat, maar die lokale partijen moeten het wel met minder geld doen. Die krijgen niet die subsidies die landelijke partijen krijgen. Om een voorbeeld te geven, wij moeten alle kandidaten die wij hier krijgen zelf trainen, het opzetten van zo’n trainingsklas moet allemaal uit eigen middelen worden betaald. Die lokale partijen moeten hun centjes bij de lokale slager en lokale bakker ophalen, om überhaupt campagne te kunnen voeren. Ik ga mij er hard voor maken dat gelijk te stellen”.

 



Arrogant
“De reactie van fractievoorzitter Coen Sleddering van de VVD in Rijswijk nadat ik mijn idee eerder deze maand had geopperd, vind ik ridicuul. Hij zei bang te zijn voor grote versnippering en moeilijke collegevorming, maar ik vind juist dat je iedere partij die aan de verkiezingen meedoet, moet verwelkomen. Het is een feest der democratie, en het is aan de burgers om hun keuze te maken. Ik vind het nogal arrogant van Sleddering om te zeggen dat onze deelname leidt tot versnippering en dat het niks toevoegt, zal de kiezer even bepalen op wie zijn of haar stem wordt uitgebracht? Dat hele verhaal van versnippering vind ik eigenlijk een non-discussie, het gaat er om dat burgers zich door een groepering vertegenwoordigd voelen, en dat ze daarop gaan stemmen. Nou, als wij het goede verhaal hebben, wat ik zomaar geloof, dan gaan er waarschijnlijk behoorlijk wat mensen op ons stemmen en dan willen wij met iedereen samenwerken. Ik geloof in een aantal dingen niet, ik geloof niet in versnipperingspolitiek en ik geloof niet in uitsluitingspolitiek. Het is toch een grove schande dat partijen zeggen, ‘ja, we gaan niet met die samenwerken, ik ga het niet met die doen’, nee, de burger beslist de uitkomst van de verkiezingen, en dan is het aan de partijen om de verschillen te overbruggen en potverdorie de gemeente te besturen. Wij willen ook altijd bestuursverantwoordelijkheid nemen, als wij die kans krijgen”.
“Marja Pelzer, fractievoorzitter van Wij Rijswijk.nl, viel dan weer over het woordje ‘randgemeente’ dat ik in mijn persbericht over mogelijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen gebruikte. ‘Dat zegt al genoeg’, was haar reactie. Heeft ze misschien een punt. Ik zou tegen haar willen zeggen, laten we niet over dat woordje ‘randgemeente’ vallen, ik heb dat bericht samengevoegd voor meerdere gemeenten tegelijk en ‘randgemeente’ is toch helemaal geen vies woord, Rijswijk ligt toch tegen de rand van Den Haag aan, mensen die wij zoeken moeten Rijswijkers in hart en nieren zijn, moeten dat vol trots uitstralen. Dus bij deze is ook mevrouw Pelzer van harte uitgenodigd voor een kop koffie”.



Koffiedag
“De samenwerking van lokale politieke partijen om op te boksen tegen landelijke politieke partijen, ik geloof daar zeker in, en dat betekent niet de autonomie van de lokale partijen doorbreken, partijen hebben allemaal hun eigen gezicht, allemaal een eigen naam, allemaal eigen wortels, dat moet een landelijke beweging niet over willen nemen. Dus ga ik bij mijn landelijke beweging ook zeggen ‘powered by’, we werken samen, we kunnen krachten bundelen, we kunnen één geluid aan politiek Den Haag laten horen, dat er eindelijk eens gelijkheid moet komen in subsidiëring van partijen. Er wordt vanuit politiek Den Haag met dedain over lokale politiek gesproken. Zijn toch de jongens van de voetbalclub, een paar vrije jongens die zich verenigd hebben. Maar bij lokale partijen zit echt de liefde voor waar je woont, daarom begin je een lokale partij. Er gaat steeds meer geld naar Europa, maar de mensen maken zich zorgen om hun directe omgeving, vragen zich af waarom het buurthuis dichtgaat, waarom er niets wordt gedaan aan het zwerfafval. Gemeenten komen structureel twee tot drie miljard euro te kort, alles wordt naar de gemeenten overgeheveld, jeugdzorg, langdurig zieken, bijstandsgerechtigden. Er moet een vuist gemaakt worden richting het Rijk opdat zij de lokale gemeenten niet mag vergeten”.

“Het regent nog steeds aanmeldingen, verzoeken om kopjes koffie te komen drinken, morgen heb ik weer een koffiedag. Ik heb wel een steentje in het water gegooid, en die rimpeling gaat nog door, wij hebben ontzettend veel enthousiaste reacties gekregen, daar hebben we het voor gedaan, die steekproef was geen onzin, en hoe meer de gevestigde partijen zeggen ‘blijf weg’, des te meer ik zin krijg om te gaan, want dan valt er waarschijnlijk wat te winnen”.

Redactie: Peter Petit