“Cruyff court ei van Columbus Muziekbuurt”

22 September 2020, 18:27 uur
Lokaal
mainImage
De laatste activiteit op het Cruyff Court op 17 maart van dit jaar voordat de COVID-19 crisis toesloeg, een geslaagd voetbaltoernooi tussen Rijswijkse basisscholen.

Het Cruyff Court in de Muziekbuurt (Klaroenstraat) in Rijswijk is in 2009 gerealiseerd dankzij de bijdragen van twee Rijswijkse woningcorporaties (Rijswijk Wonen en Vidomes), de Stichting Cruyff Courts KNVB Velden en de gemeente. De Muziekbuurt staat bekend als een probleemwijk in Rijswijk. Regelmatig worden auto’s in de fik gestoken, en moeten banden van auto’s het ontgelden. Het lijkt dat de opgeschoten jeugd zich verveeld in deze wijk van ruim vier duizend inwoners. Gelukkig staat er in deze achterstandsbuurt de enige Cruyff Court in Rijswijk, een klein voetbalveld van kunstgras, waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, vrienden kunnen maken en hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.

Voorportaal
In het onlangs verschenen boek ‘Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht’ van auteur Rob Siekmann, zijn uitspraken van de in 2016 overleden grootmeester over de naar hem genoemde courts opgenomen. Zo valt te lezen dat Cruijff de courts zag als een uitkomst voor jongeren die simpelweg geen geld hebben om lid te worden van een vereniging. “De court neemt de rol van de straat over en is zo weer het voorportaal van de voetbalclub. Onderzoek heeft uitgewezen dat die op het oog simpele trapveldjes een enorme positieve bijdrage hebben geleverd aan de samenleving. Vooral op punten als leefbaarheid, normen en waarden en aan integratie. Met het lanceren van de Cruyff Courts is denk ik het ei van Columbus gevonden. Omdat tegelijkertijd de sport en de maatschappij worden gediend. Op veldjes van tweeënveertig bij achtentwintig meter kan in de wijk of het stadsdeel niet alleen perfect worden gevoetbald, maar ook aan andere sporten worden gedaan. Verder wordt de hele buurt betrokken bij de controle en het onderhoud van hun veldje”.

“De eisen die worden gesteld aan het gebruik van de Cruyff Courts zijn streng”, zo vervolgt Cruijff in het boek. “Vijf jaar na de opening moet het er nog net zo perfect zijn als bij de opening. Mijn naam staat erop. Misbruik mag niet. Het ligt allemaal vast in een ‘wurgcontract’. Mijn naam hangt eraan, dus je moet er scherp opzitten. Die veldjes zijn van de jongens en daar blijf je vanaf. De afgelopen tien jaar zijn, mede dankzij de deelnemers aan de loterij, honderdtachtig Cruyff Courts gerealiseerd. Hier hebben inmiddels al bijna twee miljoen jongeren op gesport. Alleen kun je niets en samen een heleboel. Straatvoetbal is verdwenen, maar dat kan je weer laten herleven. Daarom worden die velden bij schooltjes gemaakt, zodat je die integratie gewoon stimuleert”,
aldus Cruijff in het eerder dit jaar verschenen boek

Kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar kunnen gebruik maken van het court. Op het kunstgrasveld kan niet alleen worden gevoetbald, maar ook handbal of badminton kan er op worden beoefend. Dit alles onder begeleiding van een beweegcoach van Haaglanden Beweegt. De Cruyff Court is open op de woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur en op de vrijdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur.

Het boek ‘Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht’ van emeritus-hoogleraar internationaal- en Europees sportrecht Rob Siekmann, is genomineerd voor de Taalboekenprijs. Die prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Naast ‘Cruijffiaans’ staan er nog vijf titels op de shortlist.
Wie de Taalboekenprijs 2020 krijgt wordt bekendgemaakt tijdens de Week van het Nederland (3 tot en met 10 oktober).

Bronvermelding uitspraken Cruijff:
Siekmann, R. : ‘Cruijffiaans. Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch overzicht 20/10 Uitgever, Rotterdam 2020.


Redactie: Peter Petit