Corine Looij, coördinator bij Woonzorgcentrum Steenvoorde

15 May 2021, 12:23 uur
Lokaal
mainImage

In deze serie verhalen vertellen mensen over hun ervaringen met corona. Door het coronavirus is het werk van veel mensen veranderd. Corine Looij vertelt over de impact van corona op het werk in Woonzorgcentrum Steenvoorde (onderdeel van Florence).

Corine Looij is coördinator informele zorg bij Florence, locatie Steenvoorde. Op deze locatie wonen driehonderd mensen. Zij wonen in het verpleeg- of verzorgingshuis of in een van de aanleunwoningen. En er is ook een gesloten afdeling voor dementerende bewoners.

Het zorgpersoneel wordt ondersteund door tweehonderd vrijwilligers. Corine werft deze en organiseert scholing voor de vrijwilligers bijvoorbeeld over het omgaan met dementerende mensen. De vrijwilligers worden overal ingezet; ze schenken koffie, maken een praatje met de bewoners, assisteren bij activiteiten, wandelen en fietsen met bewoners op de duo-fiets. Dat is een speciale fiets die geschikt is voor 2 personen (1 begeleider en 1 bewoner/ster). Corine: “Ze helpen onze medewerkers met werkelijk alles, we kunnen dan ook echt niet zonder onze vrijwilligers”.

Corine ondersteunt ook de mantelzorgers. Zo organiseert zij bijvoorbeeld kennismakingsbijeenkomsten of familie-avonden rondom een bepaald thema zoals dementie: “Families vinden op zo’n avond ook steun bij elkaar en dat is heel fijn want een verhuizing van je vader of moeder naar een gesloten afdeling bijvoorbeeld brengt vaak veel verdriet met zich mee”.

Corine vertelt: “Aan het begin van de coronacrisis werkten we zonder beschermende middelen. Daar was op dat moment immers een tekort aan. Daarna werd het gelukkig wel steeds veiliger. Ook familieleden die op bezoek kwamen moesten helemaal  ingepakt worden in beschermend materiaal. Ze kregen een jas en handschoenen aan en moesten een haarnetje en een mondkapje op. Zo heb ik heel veel bezoekers ingepakt. Bang ben ik eigenlijk niet geweest maar ik hoefde dan ook niet perse naar binnen bij de bewoners. Het zorgpersoneel natuurlijk wel want het wassen, aankleden en eten brengen ging uiteraard gewoon door. Zij zijn soms wel bang geweest. Maar we deden het met elkaar en die hechte samenwerking gaf ons heel veel steun. Samen staan we sterk.”

Toen de verzorgingshuizen op slot zaten werd Florence niet vergeten. Zo bood de glazenwasser aan om een hoogwerker in te zetten zodat familieleden toch hun dierbare even konden zien door het raam. Corine vervolgt: “We kregen bloemen, planten, fruit, chocola, teveel om op te noemen eigenlijk en ADO had een mega groot spandoek op het parkeerterrein geplaatst met de tekst: ‘Hou vol, rustig ouwe’. Zoveel blijken van medeleven, dat was heel fijn!”

Het aantal besmettingen was erg hoog zoals in alle verpleeg- en verzorgingshuizen en veel bewoners zijn overleden aan de gevolgen van corona. “Dat heeft een enorme impact” vertelt Corine “Niet alleen op de bewoners maar ook op de medewerkers. Medewerkers kregen soms zelf ook lichamelijke of psychische klachten en sommigen zijn nog steeds niet aan het werk. Er zijn wel speciale bijeenkomsten geweest voor de medewerkers met een coach om te praten over de impact van de coronapandemie.”

Inmiddels gaat het weer goed bij Florence nu de medewerkers en bewoners twee keer gevaccineerd zijn. Corine vertelt: “We zijn bezig om alles weer voorzichtig te verruimen. Het restaurant is weer open voor kleine groepjes en er vinden weer kleinschalige activiteiten plaats. Ook mogen er weer bezoekers komen al moeten zij zich wel van te voren aanmelden en worden ze geregistreerd. Je ziet de bewoners nu weer opleven. Wel merken we dat veel mensen geestelijk achteruit gegaan zijn omdat ze zoveel alleen op hun kamer moesten blijven. Die periode heeft erg lang geduurd. Daarom wil ik graag tegen iedereen zeggen: Vergeet de oudere mensen niet! Ook van iets kleins zoals een telefoontje genieten ze enorm.”

Wilt u ook vrijwilliger worden bij Florence? Kijk dan op: www.werkenbijflorence.nl