CDA wil 140.000 euro reserveren voor (energie)armoedebestrijding

20 March 2023, 09:14 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Aanstaande dinsdag staat het raadsvoorstel Armoedebestrijding op de agenda van de gemeenteraadsvergadering in Rijswijk.

Het gaat hierbij om eenmalige voorstellen/uitgaven vanuit een budget wat overgebleven is vanuit de TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten), een maatregel uit de corona-periode.

"Het CDA vraag al langer aandacht voor (energie)armoede bij de lagere middeninkomens", aldus CDA-raadslid Simon Gelijnse. "Het college komt in dit raadsvoorstel met een verkenning, een onderzoek door een onderzoeksbureau en met een communicatie-campagne. Het CDA wil met een amendement (wijziging op een voorstel) ook een (start)budget reserveren voor daadwerkelijke ondersteuning voor de groep huishoudens met een inkomen tussen 130% en 150% van het wettelijk sociaal minimum. Het is goed dat het college bereid is onderzoek te doen naar armoede bij de groep lagere middeninkomens. Ook een communicatiecampagne is belangrijk. Maar van een onderzoek en een campagne kan je niet eten en je huis verwarmen. Vandaar dat wij voorstellen om nu alvast in totaal € 140.000 te reserveren voor daadwerkelijke ondersteuning in 2023 en 2024".

Het is nog spannend of voldoende raadsleden het voorstel steunen.  Rijswijks Belang, Wij. Rijswijk, Partij voor Gelijkheid & Rechtvaardigheid en Beter voor Rijswijk dienen het voorstel mede in. Dat zijn 15 raadsleden van de 31.