BvR wil lantaarnpalen op zonne-energie

11 September 2020, 17:58 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay

De fractie Beter voor Rijswijk constateert dat Rijswijk met de ontwikkeling van RijswijkBuiten zijn tijd ver vooruit is. Alle energie wordt opgewekt. Maar desondanks zet de fractie haar vraagtekens over de gang van zaken voor wat betreft de openbare verlichting: “Helaas lijkt Rijswijk toch de boot te missen, daar waar het gaat om openbare verlichting. Er zijn mogelijkheden om energie vanuit in de lantaarnpaal geïntrigeerde zonnepanelen op te wekken. Hier is inmiddels bij andere gemeenten zoals Tilburg en Alphen aan de Rijn ruime ervaring mee opgedaan.”

De BvR- raadsleden Dennis Cupedo en Ed Braam stellen de volgende artikel 44 vragen aan het College;

1) Kunt u verklaren waarom deze duurzame lantaarnpalen niet zijn gebruikt in de duurzame wijk Rijswijk Buiten? Nu zijn er "ouderwetse" lantaarnpalen gebruikt welke regelmatig uitvallen. Zo nee, waarom niet?

2) Kunt u aangeven dat bij (toekomstige) nieuwbouwprojecten deze duurzame lantaarnpalen worden geplaatst? Denk hierbij aan villapark Eikelenburg, Parkrijk en Pasgeld. Zo nee waarom niet? De lantaarnpalen hebben allemaal een eigen zonnepaneel waarmee energie opgewekt wordt. Ze kunnen volgens www.zonnelichtmast.nl minimaal 6 dagen met slecht, donker weer overbruggen. Mocht de accu bijna leegraken, dan zorgt het ingebouwde managementsysteem dat de mast zuiniger met haar energie omgaat en nog langer door kan. Alle lichtmasten zijn van Europese kwaliteit.

3) Is het college het met Beter voor Rijswijk eens dat deze vorm van lantaarnpalen op zonneenergie heel goed in het hoge ambitieniveau van dit college passen? Het zou een grote stap naar een meer duurzame gemeente zijn. Zo nee, waarom niet? Deze lantaarnpalen kunnen ook prima tijdelijk worden ingezet om donkere en onveilige plekken te verlichten.

4) Bent u voornemens om de donkere hotspots op deze manier te verlichten in Rijswijk en zo een begin te maken met het door Beter voor Rijswijk beoogde effect om Rijswijk te verlichten en veiliger te maken? Zo nee, waarom niet?