Buurthuis heikel punt structurering sportpark Elsenburg

2 February 2021, 15:56 uur
Lokaal
mainImage

Drie oppositiepartijen in de Rijswijkse gemeenteraad liggen dwars wat betreft een onderdeel van het plan van de gemeente tot het herstructureren van sportpark Elsenburg. Sportwethouder Björn Lughtart (Wij Rijswijk) wil niets liever dan van het sportpark een accommodatie maken waar vier Olympische sporten worden beoefend (hockey, wielrennen, fietscross en mountainbike), maar VVD Rijswijk, Onafhankelijk Rijswijk (OR) en Rijswijks Belang (RB) hikken met name aan tegen de kosten van de bouw van het in het raadsvoorstel opgenomen multifunctionele clubhuis en vragen in een amendement om het schrappen van realisatie van dit gebouw.  Modernisering van de fietscrossbaan, optimalisering van de activiteiten van wielervereniging de Spartaan en het aanpakken van het tekort aan velden van de Rijswijksche Hockey Club maken deel uit van deze herinrichting.

De drie partijen vinden het voornemen van de gemeente om van het sportpark een Olympisch park te maken echter “zeer ambitieus en kostbaar”. De VVD dient vanavond, dinsdag, gesteund door OR en RB,  een amendement in, waarin het voorstel van herstructurering van het sportpark aan de Lange Kleiweg op de agenda staat. In dit aanvullende voorstel vragen de partijen realisatie van de geplande multifunctionele accommodatie te schrappen, waardoor het door het college gevraagde krediet van 4, 45 miljoen euro kan worden verlaagd door een krediet van 3.546.000 euro. Met  dit voorstel wordt volgens de drie oppositiepartijen recht gedaan aan een degelijk financieel beleid van de gemeente en wordt tevens recht gedaan aan  het dringend noodzakelijk vervangen van hockeyveld 3 van de Rijswijksche Hockey Club en de al jaren toegezegde uitbreiding van de hockeyaccommodatie met het aanleggen van een vierde veld bij de, qua leden, grootste sportvereniging van Rijswijk.

Buurthuis van de Toekomst
De oppositiepartijen vinden de bouw van het multifunctionele clubhuis op het sportpark dat uit moet groeien tot een Buurthuis van de Toekomst dat onderdak moet bieden aan sport- en maatschappelijke voorzieningen, een te groot financieel risico voor de gemeente. Zij stellen in het amendement dat een geldstroom vanuit maatschappelijke exploitatie geen zekerheid is, en zetten ook vraagtekens bij de vraag of een gezamenlijke exploitatie door totaal van elkaar verschillende verenigingen (het elitaire hockey en het volkse wielrennen) wel is te realiseren. Eerdere pogingen van de gemeente om op een andere accommodatie, het Prinses Irene Sportpark, een Buurthuis van de Toekomst te realiseren, hebben tot nu toe niet tot het gewenste resultaat geleid.

Ook Gemeentebelangen Rijswijk en CDA Rijswijk komen tijdens het debat met een amendement waarin de raad gevraagd wordt om het college meer tijd te geven om tot een minimaal sluitende exploitatiebegroting, op basis van concrete contracten met eventuele gebruikers van het multifunctionele clubhuis, te komen.

Redactie: Peter Petit