Wat kan je zien over Rijswijk in het Rijksmuseum? Meer dan ik ooit zelf gedacht zou hebben. Bijzondere rondleiding gehad in het Rijksmuseum. Arman Sahin leidde mij met collega’s van het team veiligheid Gemeente Rijswijk rond. Dit meldt burgemeester Huri Sahin. Zij schrijft er verder over.
Op basis van een aantal kunstwerken en schilderijen vertelde Arman ons onder andere over Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, die regelmatig in Rijswijk kwam voor de liefde en waar hij ook zijn vele prachtige dieren, zoals prachtige Australische kasuarissen, in de stad onderbracht. De Hoornbrug werd door Maurits in 1609 gekozen als de plek waar de Spanjaarden ontvangen worden om het Twaalfjarig Bestand te sluiten; een kort staakt-het-vuren tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Maurits’ halfbroertje en opvolger Frederik Hendrik zette de Rijswijkse tradities voort en liet Huis ter Nieuburch bouwen, een stadhouderlijk paleis dat deed denken aan het grote Versailles.
Bovendien werd het paleis in Rijswijk het huis van Hansken, een kleine olifant die door de VOC meegebracht werd uit Sri Lanka. Hansken was populair, zo populair dat ook Rembrandt van Rijn haar meerdere malen tekende.
Tegen het einde van de 17de eeuw werd Rijswijk kort het middelpunt van een groot politiek conflict: Huis ter Nieuburch werd gebruikt voor de vredesonderhandelingen tussen de Grote Alliantie en Frankrijk, die de uitputtende Negenjarige Oorlog uitvechten. Na maandenlange onderhandelingen werd in 1697 de uiteindelijke Vrede van Rijswijk getekend.
Veel later, in de 19de eeuw, vormt Rijswijk een inspiratiebron voor de schilders van de Haagse School. In het Rijksmuseum hangen werken van Jacob Maris en Johan Hendrik Weissenbruch, waarop we de Trekvliet tegenkomen. Zelfs Vincent van Gogh, in zijn eerste jaren als schilder, liet zich verleiden om de Rijswijkse weilanden en Laakmolen te schilderen.
Dank voor deze leerzame en mooie rondleiding Arman. Deze rondleiding moeten we ook samen gaan doen, ook met meer medewerkers en inwoners uit Rijswijk.