Dinsdagvond 6 oktober 20.13 uur is voor Gijsbertus Antonius Alphons (Bas) Verkerk een bijzonder moment. Na zeven maanden digitaal overleg vanwege de COVID-19 crisis komt de gemeenteraad van Rijswijk weer fysiek bij elkaar, voor de eerste vergadering in de stad die hij sinds 1 oktober als waarnemend burgemeester dient.
De 27 raadsleden (vier leden stuurden bericht van verhindering) zitten in de raadszaal volgens het coronaprotocol, apart aan tafeltjes, met hun gezichten tegenover het college van burgemeester en wethouders. Als je niet beter wist, zou je kunnen denken met een schoolklas te maken te hebben. Zo vindt ook de nieuwe waarnemend burgemeester. ,,Deze opstelling heeft wel iets, ik voel me net een bovenmeester”, aldus de nieuwe waarnemend burgemeester die een sterke gelijkenis qua uiterlijk en stem vertoont met de door de Haagse acteur Bert Dijkstra op de bühne gebrachte burgemeester in de jeugdserie Swiebertje.
Verkerk, 62, begint met een dankwoord voor het vertrouwen dat de gemeenteraad in hem heeft getoond, en hij vergeet ook de Commissaris van de Koning niet te bedanken voor de voordracht van zijn benoeming, tot half 2021. “Deze benoeming stemde mij eervol, ik zal alles doen om Rijswijk te dienen, u als raad met raad en daad bij te staan. Voorlopig nog in deze setting, coronaproof en op anderhalve meter afstand van elkaar, dat moet en dat is nodig. Ik ben mij er van bewust dat dat inspanning vergt van u, wij zitten vanavond enkele uren bij elkaar, maar die inspanning is wel nodig voor de voortgang van het openbaar bestuur in Rijswijk”.
Franje
Vervolgens vangt Verkerk aan met zijn donkerzwart getinte maidenspeech, waarin het alleen maar gaat over de huidige coronatijd. Geen toespraak om vrolijk van te woorden, maar volgens Verkerk is nu de toon wel gezet. De waarnemend burgemeester benadrukt het belangrijk te vinden de Rijswijkse bevolking te laten zien ‘dat wij er zijn’. Met de verwachting dat de raad een slagvaardige en bestuurlijke houding aanneemt, opent hij, met een forse hamerslag, de eerste raadsvergadering in Rijswijk onder zijn voorzitterschap.
“Iets minder franje en uitweiding, dat is wat u van uw voorzitter kan verwachten”, aldus Verkerk. Om de vergadering sneller te laten verlopen komt de nadruk meer te liggen op het dictum, het slotwoord, zodat een besluit kan worden genomen. Daar krijgt ook Wil van Nunen, fractielid van de Partij van de Arbeid Rijswijk mee te maken. Als op de agenda het punt vragen aan de raad staat, verzoekt Verkerk haar de vragen te rubriceren, zodat de raad de vragen kan beantwoorden met ‘ontraden’, ‘geen bezwaar’ of ‘laat het over aan de raad’. Van Nunen: “Een nieuwe manier van vragen stellen, heel goed”.
Verkerk streeft naar een snelle afhandeling van de agendapunten, zo leren de Rijswijkse gemeenteraadsleden. Als fractievoorzitter Andy Kooy van de PvdA Rijswijk vraagt om een korte schorsing, vraagt Verkerk hoe kort kort is, om uiteindelijk een schorsing van twee minuten toe te staan.
Met die snelheid van handelen is niet iedereen blij. Uit de raad komt de vraag om het uitslagenbord van de digitale stemmingen wat langer in beeld te brengen, voordat de raad kennis heeft genomen van de uitslag van de stemmingen, is het beeld alweer verdwenen.
Waar voorganger Michel Bezuijen losjes was in zijn rol als voorzitter, houdt Verkerk de boel strak, zonder de humor uit het oog te verliezen en doorspekt met veel Engelse zinnen. Wij noteren ‘I can’t help it’, ‘serious business’, ‘anybody else?’ en als stopwoordje ‘okay’, met de nadruk op de laatste drie letters. Als tijdens een verhitte discussie in de raad het woord ‘mekkeren’ valt, is de reactie van Verkerk ‘nou nou’, zonder dat hij echt uit zijn slof schiet.
Biertje
Tegen Marc Weterings, fractievoorzitter van RijswijksBelang, die tijdens deze vergadering zijn punten heeft gepakt, zegt Verkerk aan Weterings te kunnen zien dat hij “een blije partij” vertegenwoordigt om vervolgens te concluderen dat het allemaal wel goed komt met de heer Weterings. Bij een vermeend hand op steken van het jongste raadslid Floor van Amerongen om woordvoering, reageerde Verkerk op deze schijnbeweging van de hockeyster met “dat kost je een biertje” en toen hij eindeloos lootjes met cijfers moest trekken om de volgorde van stemmen te bepalen grapte hij “het lijkt hier wel bingo”. Als partijgenoot Coen Sleddering van de Rijswijkse VVD fractie, bij een ‘slip of the tongue’ door Verkerk één keer, ongebruikelijk bij zijn voornaam genoemd, achter het spreekgestoelte plaatsnam, maar niet te verstaan was, veronderstelde Verkerk dat ‘iemand de stekker uit het contact had getrokken’.
Partijgenoot of niet, ook Sleddering kreeg van de voorzitter het verzoek zijn inbreng snel af te ronden. Sleddering moest zijn verhaal daardoor wel ombouwen maar dat was voor de liberaal geen probleem “gelet op de nieuwe, boeiende, stijl van de voorzitter”.
Het ging ook wel eens mis. Uiteraard moest Verkerk nog wennen aan ‘het klasje’ voor hem en werd een ‘leerling’ door hem soms met een verkeerde naam aangesproken, zoals VVD-er Ezinga, door Verkerk Enzinga genoemd. “Maar ik weet wie u bedoelt”, respondeerde Ezinga.
De nieuwe burgemeester is ook niet vies van het geven van complimenten aan zowel raad als college. Wethouder Johanna Besteman wordt na beantwoording van vragen gecomplimenteerd met “perfect geantwoord door de wethouder”. Nadat de raad akkoord is gegaan met het aanpassen van de tekst van een besluit zegt Verkerk “het groots te vinden dat de raad dit doet”.
Ondanks de snelheid van handelen slaagt de nieuwe burgemeester er niet de vergadering vroegtijdig tot een einde te brengen, maar de agenda was er dan ook na. Het is woensdagochtend 00.33 uur als aan de eerste vergadering onder leiding van Bas Verkerk, met een welgemeend ‘wel thuis’ richting raad, een einde komt.
Tekst: Peter Petit