Onlangs verscheen een rapport van adviesbureau TAUW (i.o. van de gemeente Rijswijk) over de natuurwaarde van Pasgeld. Daarin staat dat de gemeente het groen beschouwt als het ‘natuurlijk kapitaal’ van Rijswijk. Een gebied met een belangrijke ecologische en recreatieve functie. Toch dreigt woningbouw, omwille van een raadsbesluit uit 1999. Hoe valt dit te rijmen? Rijswijk is niet meer het Rijswijk van toen en we bouwen al voor de hele regio.
Investeerders die grond hebben opgekocht, zouden wellicht rechten kunnen ontlenen aan de meer dan dan 20 jaar oude toezeggingen. Om woningbouw mogelijk te maken, moet echter het bestemmingsplan worden gewijzigd. En dus staat de gemeenteraad voor een lastig besluit. Het al dan niet opofferen van de laatste groene buffer tussen Delft en Rijswijk.
Beschermwaardige natuur
De gemeente Rijswijk wil waardevolle natuur behouden. Bouwen kan dus pas als redelijkerwijs kan worden aangenomen dat er geen sprake is van afbreuk van “beschermwaardige” natuur. Een quickscan uit 2018 die recent werd benoemd in informatie voor raadsleden stelt echter dat de aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten met voldoende zekerheid kan worden uitgesloten. En zo lijkt de gemeenteraad stapje voor stapje de kant te worden opgeduwd van woningbouw. Waarbij dan wel de nadelige gevolgen voor planten en dieren, “voor zover redelijk en zoveel mogelijk” vermeden moeten worden.
Maar klopt die quickscan wel? In Pasgeld-Oost worden regelmatig vogelsoorten waargenomen zoals de grauwe gans, krakeend, fazant, waterhoen, meerkoet en scholekster. Zo stelt het ook recente rapport van TAUW. De regelmatig gespotte lepelaars, spechten en kieviten worden niet genoemd. Wel maakt het bureau duidelijk dat het gebied “vanwege de rust geschikt is als leefgebied voor vos en kleine marterachtigen als bunzing en wezel”. Natuurlijk Delfland heeft deze winter in Pasgeld Oost pootafdrukken gevonden van de Hermelijn. Is dit laatste stuk Rijswijks groen niet per definitie beschermenswaardig?
Natuurmonumenten vindt van wel. ”Er is een schrijnend tekort aan leefgebieden waar vogels, insecten en kleine zoogdieren voedsel kunnen vinden, kunnen schuilen en een nest kunnen bouwen. Steeds meer dieren komen in de verdrukking. Er moet natuur bij!”
Tegenstrijdige uitgangspunten
Van uitbreiding van natuur is in Rijswijk in elk geval geen sprake. Wel wil Rijswijk ‘natuur-inclusiviteit’ als norm stellen bij nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent voor het college in Pasgeld allereerst dat woningbouw voldoende geld moet opleveren voor een sluitende begroting. Daarnaast zou de ontwikkeling moeten bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving en de biodiversiteit. En zo raakt het verder verstrikt in het web van onhaalbare idealen. Het is simpel: woningbouw in Pasgeld kost groen, terwijl er elders in Rijswijk genoeg plekken zijn waar natuur-inclusief bouwen de stad werkelijk kan vergroenen. In Pasgeld gaat woningbouw ten koste van de kwaliteit van de leefomgeving. De optie “niet bouwen”, lijkt bij voorbaat van de baan terwijl de participatie nog in volle gang is.
Weerstand groeit
Zo'n 4.000 mensen ondertekenden inmiddels de petitie om de groene buffer tussen Delft en Rijswijk te behouden. De werkgroep Pasgeld krijgt daarnaast steun van Natuurlijk Delfland, KNNV, Natuur-en Milieufederatie Zuid Holland, Johan Vollenbroek en Natuurmonumenten. Enkele politieke partijen zijn kritisch maar of zij een meerderheid halen in de raad? Daar lijkt nog overtuigingskracht voor nodig.
Natuurlijk Delfland vraagt of u ook mee helpt. Teken de petitie op www.pasgeldnatuurlijk.com en/of doneer in onze crowdfunding.
Door Natuurlijk Delfland