Bijna zeven jaar wachten op sociale huurwoning in Rijswijk

27 April 2021, 13:24 uur
Lokaal
mainImage

Zes jaar en 10 maanden. Zo lang staat iemand in Rijswijk gemiddeld ingeschreven voor het vinden van een sociale huurwoning in onze gemeente. Het televisieprogramma NOS op3 rekende dit uit, gebaseerd op de tijd vanaf het moment van inschrijven tot het moment dat een huis is gevonden.

De gemiddelde zoektocht voor het vinden van een sociale huurwoning in Rijswijk ziet er volgens de gegevens van de NOS als volgt uit:

Twee jaar en zeven maanden van inschrijving tot het actief zoeken, vier jaar en drie maanden is de tijd waarin actief naar een woning wordt gezocht.

Rijswijk telde in 2020 26.905 woningen, 9.064 daarvan waren van woningcorporaties en betroffen voornamelijk ‘sociale huurwoningen’, er waren 4.499 overige verhuurders van voornamelijk vrije sector- woningen en 13.223 koophuizen. Van 119 huizen was in 2020 in Rijswijk het eigendom niet bekend.

Vergeleken met de cijfers met betrekking tot het hele land, zijn er in Rijswijk relatief gezien meer woningen in het bezit van woningcorporaties. In Rijswijk is dat gemiddeld 33,69 procent, in geheel Nederland 29,07 procent.

Woningcorporaties
De ‘voorraad’ sociale huurwoningen verandert. Er wordt gebouwd, gekocht, verkocht of gesloopt. Het aantal woningen in bezit van woningcorporaties is tussen 2015 en 2020 toegenomen.

In Rijswijk waren er in 2015 8.999 huurwoningen in bezit van woningcorporaties. In 2020 werden 237 woningen bijgebouwd, woningcorporaties kochten daarnaast 44 woningen. Nog eens 135 woningen werden verkocht door corporaties. Ook gingen er nog wat ‘overige’ woningen af, bijvoorbeeld door het samenvoegen van woningen. Veertien ‘overige’ woningen gingen eveneens eraf, bijvoorbeeld door sociale huurwoningen die veranderden in vrije sector- woningen.

Onderaan de streep in het aantal woningen van woningcorporaties in Rijswijk met 160 toegenomen ten opzichte van 2015.

Aansluiten
Er is in Nederland sprake van een groot tekort aan sociale huurwoningen, vooral in de Randstad, daar duurt het gemiddeld het langst voor een woning wordt gevonden. Maar volgens de gegevens van de NOS breidt het probleem zich als een olievlek over het land uit, van Harlingen tot Eindhoven, en van Apeldoorn tot Helmond.

In sommige gemeenten krijgen bepaalde groepen voorrang, zoals ex-gedetineerden, statushouders, mensen uit psychiatrische zorgbehandeling gaan in veel gemeenten voor.

Voor de meeste woningzoekenden zit er echter, ook in Rijswijk, niets anders op dan achteraan aansluiten en op je beurt wachten. Volgens de NOS is één van de redenen van de lange wachtlijsten dat er weinig corporatiewoningen bijgekomen zijn, terwijl de bevolking wel toenam. Het onderzoek laat zien dat tussen 2015 en 2020 het aantal corporatiewoningen in ons land maar met 1 procent steeg, terwijl het bevolkingsaantal met 3 procent toenam.

Bron:  NOS op3