De gemeente Rijswijk staat op een kruispunt. Terwijl de landelijke regering ruziet staat onze stad voor een reeks dringende uitdagingen die de toekomst van haar inwoners in gevaar kunnen brengen. D66 Rijswijk meldt er het volgende over.
Een groeiende stad, maar minder geld
Rijswijk, een stad die de afgelopen jaren in inwonertal is gegroeid, heeft dringend behoefte aan meer woningen, veilige wegen, schone lucht en toegankelijk groen. Maar ondanks deze groei in inwoners ontvangt de gemeente steeds minder geld van het Rijk. Deze afname is niet zonder gevolgen. De stad heeft te maken met oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg, verouderde schoolgebouwen, onvoldoende onderhoud aan groenvoorzieningen en steeds grotere druk op de veiligheid.
Het is duidelijk dat de huidige bezuinigingsmaatregelen van de landelijke regering Rijswijk klem zetten. “Als je meer woningen moet bouwen, maar tegelijkertijd geen geld hebt voor scholen, jeugdzorg, sport en welzijn, dan maak je het Rijswijk onmogelijk om een gezonde stad te blijven,” stelt Elze Woudstra, fractievoorzitter van D66 Rijswijk.
Veiligheid en welzijn onder druk
Ook de veiligheid van de stad komt in gevaar. De brandweer, die essentieel is voor de veiligheid van de inwoners, heeft te maken met een tekort aan middelen voor de aanschaf van nieuwe technologie en apparatuur. Tegelijkertijd dreigen de kosten voor het openbaar vervoer, zoals bus- en tramkaartjes, te stijgen. ‘Dit raakt direct de Rijswijkers en zeker degene die al moeite hebben om rond te komen’, geeft Woudstra aan.
Een brandbrief naar Den Haag
De situatie is zo ernstig dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk een brandbrief stuurden naar de regering. Deze brief, die vandaag in een debat in de Tweede Kamer ook werd besproken, was een oproep om de situatie in Rijswijk serieus te nemen en actie te ondernemen. De brief was duidelijk: het kabinet moet verantwoordelijkheid nemen en de stad ondersteunen in haar groei. Rijswijk verdient niet alleen meer financiering, maar ook een eerlijke kans om gezond verder te ontwikkelen met fijne buurten, toegankelijke voorzieningen en een bereikbare overheid.
Het kabinet moet in actie komen
“Het kabinet kan niet blijven roepen dat ze inzet op wonen, veiligheid en koopkracht, terwijl ze tegelijkertijd de middelen niet geven die gemeenten nodig hebben om deze doelen te bereiken,” stelt Woudstra. “De keuzes die nu worden gemaakt zijn wrang en onnodig. De inwoners van Rijswijk verdienen beter.”
Er wordt nog gehoopt dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de signalen uit Rijswijk heeft gehoord. Het is een kritieke tijd voor de stad. Slechts 1% van de Rijksbegroting is voldoende om alle gemeenten en ook onze stad uit de alarmfase te halen en haar verder te laten groeien.
Rijswijk roept het kabinet op om de handen ineen te slaan
Vandaag was er een grote afvaardiging van wethouders en lokale politici aanwezig in de Tweede Kamer om hun zorgen over de situatie in Rijswijk kenbaar te maken. ‘de tijd van uitstel is voorbij. Als de minister de ernst van de situatie erkent en snel actie onderneemt, kan Rijswijk haar inwoners een toekomst bieden die veilig en gezond is, Het kabinet moet alles op alles zetten om dit mogelijk te maken. Onze inwoners moeten dat terugzien’.