De herdenkingen op 4 mei en de vieringen van vrijheid op 5 mei brachten Rijswijkers samen in een indrukwekkende reeks bijeenkomsten waarin herinnering, verbinding en gemeenschapszin centraal stonden. Dit meldt Wij. Rijswijk die vervolgens met een overzicht komen.
Herdenken op 4 mei
De dodenherdenking begon op 4 mei in de Oude Kerk, Maria van Loon het aangrijpende verhaal vertelde van haar oom Johannes Wilhelmus van der Kraan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd, waar hij zich kritisch uitliet over het regime. Zijn verzet leidde tot arrestatie, deportatie en uiteindelijk zijn dood, kort na de bevrijding, op slechts 21-jarige leeftijd. Het verhaal maakte diepe indruk op de aanwezigen.
Het Rijswijks Jeugdtheater trad op met onder andere het lied ‘Morgen is vandaag’ en wist met ontroerend gezang en een bijzondere sfeer de aanwezigen te raken. Ook de jeugdraadambassadeurs droegen gedichten voor over vrijheid, waarmee de jonge generatie een krachtige bijdrage leverde aan de herdenking.
Na de bijeenkomst in de kerk volgde een stille tocht naar het monument in Park Hofrust. Burgemeester Huri Sahin hield een toespraak, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte werd gehouden. Fractievoorzitter van Wij. Rijswijk, Danny van Dam, sprak zijn waardering uit voor de grote opkomst: “Het was drukker dan vorig jaar. Het is belangrijk dat we met z’n allen blijven stilstaan bij de offers die voor onze vrijheid zijn gebracht.”
Vieren op 5 mei
Op 5 mei werd in het Huis van de Stad een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd, waarbij zo’n 80 Rijswijkers samen lunchten en spraken over wat vrijheid voor hen betekent. Raadslid Irene Jansen (Wij. Rijswijk) noemde het een warme en verbindende bijeenkomst: “Het was onwijs gezellig, mensen leerden elkaar kennen. Dit is precies wat het Huis van de Stad hoort te zijn: een plek van ontmoeting.”
De maaltijd werd verzorgd door leerlingen van het Rijswijks Lyceum, die speciaal in hun vakantie terugkeerden om voor het evenement te koken. Hun inzet werd beloond met een staande ovatie. Tijdens de lunch zorgde het Rijswijks Projectkoor voor muzikale intermezzo’s met liederen over vrijheid, wat het geheel een extra betekenisvolle sfeer gaf.
De activiteiten op 4 en 5 mei onderstrepen de kracht van lokale betrokkenheid. Rijswijkers toonden zich niet alleen herdenkingsgezind, maar vooral ook verbonden met elkaar. Of het nu ging om theater, muziek, koken of het delen van verhalen: het waren dagen waarin ‘samen’ meer dan ooit centraal stond.